A mesterszakács, gasztronómiai és étkezési tanácsadó, Buday Péter szerint sok tényezőt kell figyelembe venni a sajtos ételeknél. – Rengeteg sajtféle révén meg kell néznünk, hogy milyen alkalomra és milyen vendégeknek szánjuk. Az is befolyásol, hogy önmagában használják fel a sajtot, vagy más ételhez, köretként, esetleg díszítésként. A terület sem mindegy: ha egy étterem környékén van sajtüzem, akkor azt bevonják a kínálatba, de a felhasználási mód mindenhol más és más – részletezte a séf.
Levesekhez nagyon meg kell nézni, milyen sajtot választunk, mert ez szinte 100%-ban meghatározza a karakterét. Egy ementáli sajt nagylyukú, karakteres ízzel rendelkezik, míg egy camembert krémes, másmilyen a kérge, épp ezért más fajta levesekhez való
– húzta alá Buday Péter. A jó sajtleves alapja zöldséglevesből vagy húslevesből szűrt alaplé. Az elkészített levest pedig metélőhagymával, zsályával, gombával, vagy esetleg sörrel bolondíthatjuk meg.
– A felszeletelt vargányagombát összekeverem fokhagymával, majd sózva, borsozva megpirítom. Közben egy camembert-et a kérges felénél addig sütök, amíg belül igazán meleg lesz és megolvad. Erre az olvadt sajtra tálalom a gombát, ami alá kevés zöldséges köretet teszek. A gomba helyettesíthető például vadhússal is. Kísérőnek pedig jóféle vörösbort javaslok – tanácsolja a séf.
Nemcsak húsokat, vagy zöldségeket, de sajtokat is grillezhetünk a mennyei ízvilág eléréséhez. A mozzarella vagy a camembert például ideális grillétel. Magában szinte bármivel fogyaszthatjuk: egyszerű zöldségköretekkel, salátával, kuszkusszal tálalhatjuk, de akár karamellizált hagymával is kipróbálhatják az ínyencek. Hús-, gomba- vagy padlizsántöltelékként kiváló kiegészítő lehet!
Desszertek terén egy kitűnő sajttortára mindenki vevő. Azt is sokan tudják, hogy a hagyományos tiramisu egy mascarpone alapú krémből készül
– részletezi a mesterszakács. Azonban egy ementáli vagy gouda sajtból remek sajtpuding varázsolható, amit vegetáriánusok is fogyaszthatnak. Mascarpone vagy philadelphia sajtból ízletes habot készíthetünk, önmagában vagy kis gyümölccsel könnyed, laza édességként első osztályú!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.