Aktuális

Vérből mutatja ki a sejtes immunitást a magyar fejlesztésű teszt

Dózsa Gabriella

2021. május 31. hétfő 09:30

Akik átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy oltást kaptak, most már könnyen ellenőrizhetik, hogy valóban szereztek-e védettséget a vírussal szemben. Erre kínál megoldást egy új, magyar fejlesztés, a szegedi magánlabor tesztje. A vizsgálat azt is kimutatja, mennyire erős a védelem, és meddig tarthat.

Forrás: AFP

Egy szegedi labor kifejlesztett egy tesztet, ami kimutatja, hogy az oltás után kialakult-e a T-sejtes immunitás a koronavírussal szemben. A szegedi magáncég, az Avidin Kft. fejlesztette ki azt a tesztet, amivel megtudhatja bárki, adott-e védelmet az oltás, amit beadtak neki. De ha átesett fertőzésen, akkor is képes kimutatni a védettséget. Erre eddig is rendelkezésre álltak az úgynevezett antitest-tesztek. Ezzel azt lehet kimutatni, hogy a vérben jelen vannak-e a vírus fehérjéivel kölcsönható vagy a vírust semlegesítő antitestjei.

Szegedi specialitás

Létezik azonban egy másfajta védettség is, az úgynevezett T-sejtes immunitás. Ezek a speciális fehérvérsejtek felismerik és elpusztítják a vérben lévő vírusokat. Ez a fajta védettség tovább tart, mint amit a vérben keringő ellenanyag ad. Ezt eddig itthon magánlaborban nem tudták kimutatni, a szegedi céget a fejlesztésben tudományos tanácsadóként Szebeni Gábor, a Szegedi Biológiai Központ tudományos főmunkatársa segítette.

Kinek ajánlják?

Az eljárás egyedisége, hogy kifejezetten erre a vírusra lett kidolgozva. A különféle mutánsok aminosav-szerkezete nem különbözik egymástól alapvetően, ezért a módszer mindegyik variáns esetén alkalmazható. Emellett az is a vizsgálat tárgya még, hogy a különböző mutánsok mekkora sejtes immunitást váltanak ki. Aki nem találkozott a vírussal, nem esett át a fertőzésen vagy nem kapott oltást, annak nincs ilyen védettsége, mert nincs, amire emlékezzenek a T-sejtjei, náluk tehát nincs is értelme ilyen tesztet végeztetni.

A kutatóknak az a hipotézisük, hogy akinek a vérében egyáltalán nincsenek antitestek, annál a sejtes immunitás sem valószínű. Ennek mindenképpen szeretnénk utánajárni – nyilatkozta Puskás László, az Avidin kft. ügyvezetője.

A tesztet friss vérből végzik, fontos, hogy a minta minél előbb a laboratóriumba kerüljön, így egyelőre csak egy-egy budapesti és szegedi mintavételi pontot üzemeltetnek. Az analízis több napig tart, többféle különleges reagens anyagot kell használni, ezért vizsgálat körülbelül a háromszorosába kerül, mint az antigén teszt, ami körülbelül 10 ezer forint.

Kell a második oltás

Egyre több országban tűnik fel az indiai mutáns. Az immunológus az új mutáns kapcsán elmondta, hogy ez a variáns gyorsabban terjed, több ember kapja el, és gyorsabban fertőzi meg a sejteket is. A védőoltások azonban védenek az indiai mutáció ellen is, de fontos tudni, hogy csakis akkor, ha a második vakcinát is felvettük. Az oltások 6-8 hónapos védettséget is adnak, legalábbis jelenleg eddig látnak előre, de akár még az is lehetséges, hogy ennél is hosszabb ideig védenek. A szakember elmondta, az a baj, hogy még mindig sok idős nem oltatta be magát, és sokan vannak, akik nem mennek el a második oltásra.

– Ezt is fel kell venni, az biztosítja ugyanis, hogy egy tartós immunitás, tartós immunválasz alakul ki a szervezetben – fejtette ki az M1 Híradójában Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16498994_auto_resized.jpg
origo.hu

Gusztustalanul kigúnyolták az ellenfél szurkolói a hatévesen meghalt kisfiút

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20196_resized.jpg?avcount=1696189808
origo.hu

Elrabolták és meg akarták ölni a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16498045_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy bajba került az Exatlon sztárja, nem tudja, miből fizeti majd a számlákat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16499468_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kecskemét lovasa nyerte a 16. Nemzeti Vágtát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16498971_auto_resized.png
metropol.hu

Elvitte a betegség a magyar színésznőt: férjét és két lányát hagyta hátra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16499444_auto_resized.png
hirtv.hu

Célpont: Pankotai Lilit is kiveti magából a balliberális oldal?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20205_resized.jpg?avcount=1696189808
origo.hu

Így lopják a szállást keresők kártyaadatait

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16497189_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2023. október 2-8.: Csodaszépen indul a hónap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16498955_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Élet és halál közt lebeg a gyönyörű nő, akire saját kutyái támadtak rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/20064_resized.jpg?avcount=1696189808
life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16497310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gömöri András Máté brutálisan kigyúrta magát, rá sem lehet ismerni - Fotó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/10/_tdB_uJ8c51Lz3wdswNmlKiWwiEVBUmAWyMJnBsS4wI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYzZjY2ExOWVlYjQzMjJhNjFkYThhMTVjOGI3ZGE1.jpg
Rácsok mögött

Exkluzív börtöninterjút adott a Borsnak a százhalombattai rém, elárulta, hová menne először, ha kiszabadulna

https://cdn.borsonline.hu/2023/10/tJZr2R0xnFZ6rFr4RWUAdDWWzRBwkm9lOMUhWpgW2FY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkZjc0ZDljZmNlMzRjZjE4MWFmMDg1YTViOWU3ZjU3.jpg
Égési sérülés

Súlyosan megégett egy kisiskolás Békéscsabán – a Bors megtudta a szörnyű baleset részleteit