Aktuális

Minden mutáns ellen védeni fog a magyar vakcina

Bors

2021. május 21. péntek 10:30

Magyarország néhány hónapja kezdte meg az együttműködést azzal az osztrák biotechnológiai céggel, amellyel közösen jelenleg is folynak a hazai vakcinafejlesztési kísérletek. A laboratóriumi szakasz most lezárult, a továbbiakban az állatkísérleti fázist tervezik, a vizsgálatok azonban kizárólag a szükséges engedélyek beszerzése után folytatódhatnak.

Forrás: Forrás: YouTube

Dr. Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője egy meglehetősen hosszú folyamatot lát maga előtt, melynek értelmében a magyar vakcina megjelenése természetesen közel sem a pandémia végét jelenti majd. A tervek ennél jóval előremutatóbbak:

egy olyan oltóanyag kifejlesztése a cél, ami az esetlegesen felmerülő későbbi járványok esetén is használható lesz.

több komponensű vakcina készül

– Egy számos komponensű, több lábon álló készítményt szeretnénk, amely egy későbbi koronavírus-járvány alkalmával is hatékony lehet – válaszolta a Pécsi Tudományegyetem kérdésére a professzor.

Pillanatnyilag több variáns is jelen van, melyek közül elsősorban a brit számít dominánsnak

– ez voltaképpen már ki is szorította a wuhani vad vírustörzset. A szintén jelenlévő brazil, valamint dél-afrikai mellett a dupla mutánsnak is nevezett indiai variáns sajnos némi aggodalomra adhat okot: ez szó szerint letarolta Indiát, ráadásul már Európában is felütötte a fejét.

A szakember a téma kapcsán kiemelte: miként a brit változat megjelenésekor szinte azonnal lehetett tudni, hogy hazánkba is elér majd, úgy az indiai mutáns sem képez kivételt.

Igen nagy az esély arra, hogy nálunk is áldozatokat szedjen a szóban forgó variáns, éppen ezért olyan fontos a folyamatos járványügyi monitoring, illetve a különféle törzsek vizsgálata"– emelte ki Dr. Jakab Ferenc, elvégre egy frissen megjelenő mutáns mihamarabbi kiszűrése csakis így biztosítható. Egyszóval, amennyiben Magyarországon is megjelenik vírus,

a legfontosabb cél a másodlagos terjedési láncok kialakulásának megakadályozása lesz,

hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy megállíthassuk annak feltételezett tombolását.

Védenek a jelenlegi vakcinák, de fejleszteni kell őket

Az új variánsok elleni vakcinahatékonysági vizsgálatok természetesen napjainkban is folyamatban vannak, melyeket több laboratóriumban is párhuzamosan végeznek. Egyelőre úgy tűnik, hogy továbbra is hatékonynak bizonyulnak, és még ha nem is alakítanak ki teljes, azaz száz százalékos védettséget, bizonyos mértékben azért

a legújabb mutánsokkal szemben is megóvják az emberi szervezetet.

– Fel kell készülnünk az oltás, illetve annak komponenseinek olyan jellegű módosítására, hogy a későbbiekben az új variánsokat is tartalmazzák a vakcinák – hangsúlyozta a professzor.

Az, hogy mégis mekkora munkával jár a friss variánsok új oltóanyagba történő integrálása, határozottan vakcinafüggő.

Az mRNS, azaz a második és harmadik generációs vakcinák esetében (Pl.: Pfizer, Moderna) ez nem jelent komolyabb műveletet: ezeket illetően elég megismerni az új variáns genetikai állományát, ami az első generációs vakcinákkal dolgozva sokkal nagyobb munkát takar. Azok esetében előről kell kezdeni a folyamatot, méghozzá magával a vírussal

– figyelmeztetett az intézmény vezetője.

Jól állunk az átoltottsággal, szabad nyár a láthatáron

A professzor örömtelinek tartja a tényt, miszerint Magyarország előkelő helyet foglal el a vakcináció világpalettáján, elvégre egyre több honfitársunk látja be, hogy az oltás igenis szükséges.

Az oltási kedv növekedésével, illetve a korlátozó intézkedések egyidejű betartásával képesek leszünk kilábalni a járványból, és bízom abban, hogy relatíve kellemes és szabad nyarunk lesz"

– zárta gondolatait Dr. Jakab Ferenc.

További cikkek

Bukás

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Sztrók

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

Ez is érdekelhet

she.life.hu

5 mérgező baráttípus, aki inkább lehúz, mint felemel

mandiner.hu

Elúszott a baloldali népszavazás: legalább 250 ezret akartak, végül csak 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze a baloldali pártok

feol.hu

Kigyulladt egy szemétledobó Székesfehérváron, 30 embernek kell elhagynia a lépcsőházat

origo.hu

Életveszélyes állatok lepték el az ausztrál partokat

origo.hu

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett a Dacia

mandiner.hu

Franciaországban februárban fokozatosan feloldják a korlátozásokat

vg.hu

Hatékonyabb lehet az omikron ellen a Szputnyik a Pfizernél

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Dánia szorosan nyert a kulcsjátékosait elveszítő Izland ellen

origo.hu

Fontos hír érkezett a horvátországi autópályákról, ez érintheti a magyar pénztárcákat