Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a kenyér minden étkezés részét képezheti, ami bizonyos esetekben – például tejes kiőrlésű vagy szénhidrátcsökkentett verziókban – akár egy egészséges étrend része is lehet. Van azonban néhány vészjósló jelenség, amelyek egyértelműen jelzik, hogy fel kellene hagyni a kenyérfogyasztással. Mutatjuk, melyek ezek.
Folyamatos súlygyarapodás esetén ideje visszavenni a kenyérfogyasztásból – különösen, ha fehér kenyér lapul a konyhapulton. Egy 2014-es tanulmány szerint napi két, vagy több adag fehér kenyér elfogyasztása jelentős összefüggésben áll a túlsúllyal és a kóros elhízással.
Akár régóta tartó panasz, akár az utóbbi időben emelkedő vérnyomásról van szó, a kenyér elhagyása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy ezek a számok csökkenésnek induljanak. Korábban megállapították a szakemberek: a magas szénhidrát- és sótartalom már az is megemelheti a vérnyomást, ha valaki heti egyszer egyetlen szelet fehér kenyeret fogyaszt.
Ha egy-egy szendvics elfogyasztása után közvetlenül éles gyomorfájdalom jelentkezik, komoly jele annak, hogy el kell hagyni a kenyeret az étrendből. Erős gyanút ad a lisztérzékenységre az olyan panasz, mint a puffadás, a gyomorgörcs, a hasmenés vagy a székrekedés.
Cukorbetegség esetén érdemes visszavenni a kenyérbevitelből. Számos kenyérféle finomított cukrot tartalmaz, ami súlyos egészségügyi kockázatokat jelenthet azok számára, akiknél a vércukorszint nincs megfelelően szabályozva.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.