Aktuális

Máig gyászolja szerelme a Hableány elhunyt matrózát – videó

Bors

2021. május 29. szombat 16:00

Mécsesek, harang és virágok kíséretében emlékeztek meg szombaton délelőtt a 2019. május 29-én tragikus körülmények között elsüllyedt Hableány katasztrófájáról. A megemlékezés során hajóval felkeresték a baleset helyszínét, a Margit híd pesti hídfőjét, ahol koszorút helyeztek el, valamint fehér virágokat dobtak a vízre az utasok és a legénység emlékére. Ezzel egy időben a Terrorelhárítási központ búvárai és a mentést koordináló Hajdu János tábornok is koszorút helyezett el a híd lábánál.

Hajós megemlékezést tartott szombat délelőtt az Ökumenikus Egyház a Hableány tragédia áldozatai emlékére a második évforduló napján.

A hajó fedélzetén tartott megemlékező gyászbeszédében Tóth Mihály lelkész felidézte a tragédia körülményeit, méltatta az áldozatok emlékét, majd arra kérte a jelenlevőket, hogy felállva hajtsanak fejet az áldozatok előtt.

A beszéd után a hajós hagyományok szerint 28 harangütéssel emlékeztek a baleset 28 áldozatára. Magyarország eddigi legsúlyosabb polgári hajókatasztrófájában 28 ember, köztük 26 dél-koreai állampolgár, valamint a hajó kapitánya és matróza vesztette életét.

– Itt nem a víz, nem az időjárás és nem is a páromék hibáztak. Itt a Viking kapitánya a hibás – nyilatkozta zokogva a Borsnak Mariann, a Hableány elhunyt matrózának, Tóth Jánosnak egykori élettársa.

Az 53 évesen elhunyt matrózt még most is gyászolja egykori barátnője, aki végigzokogta a szertartást.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én, nem sokkal este kilenc óra előtt futott ki az Akadémia nevű állomásról. A szállodahajó 10-11 km/órás sebességgel haladt, amikor 21 óra után 5 perccel a jobb első hajólemezével nekiütközött a 8-9 km/órával haladó Hableánynak, és maga elé forgatta azt. A majdnem 30 méteres városnéző hajó nagyjából 30 másodperc alatt teljesen elsüllyedt.

A TEK, a az Országos katasztrófavédelem és más polgári Búváregységek azonnal megkezdték a mentést és kutatást. Közülük a mentést irányító Hajdu János tábornok és a Terrorelhárítási központ búvárai ma koszorúval emlékeztek meg a baleset helyszínén a tragédia áldozatairól.

További cikkek

Tűz

Sziréna rázta fel hajnalban Kaposvárt, nagy a baj

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Ez is érdekelhet

origo.hu

A legrosszabb helyen próbált besorolni egy furgonos az M1-esen, mentőhelikopter vitte el - videó

metropol.hu

A jég alatt találták meg az eltűnt tanár holttestét Tatabányán

origo.hu

Szenzáció a kézi Eb-n: kiesett a világbajnok

magyarnemzet.hu

Három órán át tárgyalt Bajnaival Márki-Zay egy londoni étteremben

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

nemzetisport.hu

NB I: megszorongathatják az üldözők a címvédésre törő Ferencvárost

origo.hu

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadósosztályzatot a Fitch Ratings

borsonline.hu

Meztelenül mutatta meg a világ egyik legszebb fenekét Alena - 18+

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

origo.hu

Veszélyes buborékra figyelmeztet Európa leggazdagabb embere