Aktuális

Vírusokat terjeszthetnek a fura kinézétű szúnyogok

Bors

2021. április 8. csütörtök 13:15

Súlyos betegségeket is terjeszt az a három új inváziós szúnyogfaj, ami megtelepedett hazánkban az elmúlt években, ezért a lakosság segítségével szeretnék a szakértők feltérképezni a jelenlétüket.

Forrás: Pixabay

Szúnyogmonitor néven fut az a weboldal, és a Mosquito Alert applikáció, ahol most már nyomon lehet követni a hazánkban megtelepedett három, súlyos betegségeket is terjesztő szúnyogfaj jelenlétét. Magyarországon 50 őshonos csípőszúnyogfaj él, ezek mellett kell megbirkóznunk a jövevényfajokkal, amelyek trópusi élőhelyekről jutottak el Európába. Most már invázióról lehet beszélni esetükben, ami azért veszélyes, és azért van szükség a feltérképezésükre, mert nemcsak a háziállatokra, az emberre is veszélyesek.

Vírusokat és fonálférgeket terjeszthetnek. Ahhoz, hogy a szakértők megértsék a járványügyi fenyegetettséget, ismerniük kell a vérszívók elterjedésének időbeli és térbeli mintázatait, amely a lakosság segítsége nélkül nehezen menne.  Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói indították a programot, ők vizsgálják a bejelentéseket is, hogy feltérképezzék a jövevényfajok által terjesztett kórokozókat is.

Keresik a fényt

A szúnyogok szag alapján vá­lasztják ki áldozataikat. Vonzza őket a verejtékmirigy váladéka, a szén-dioxid és a hő. Állítólag a nullás vércsoport is szimpatikus nekik. Ezentúl repülnek a fény felé is, ezért érdemes éjszakára a gyerekek szobájában is kikapcsolni a fényforrásokat.

Fedje le az esővízgyűjtőt!

Az inváziós szúnyogok hazájukban fák odvaiba teszik le a tojásukat. Magyarországon új helyeket kerestek maguknak. Tökéletesen megfelel nekik egy udvaron hagyott játék, amiben megáll a víz, a virágalátétek, eldugult ereszcsatornák, kisebb esővízgyűjtő hordók. Odúra hasonlító helyek leginkább az ember közvetlen élőhelyein vannak, így ezek a fajok a közelünkben élnek leginkább. Ha ezt szeretnénk megakadályozni, akkor legalább hetente öntsük ki a pangó vizet a ház körül, fedjük le az esővízgyűjtőt. Azért kell minimum hetente, mivel ideális körülmények között akár egy hét alatt is képesek kikelni a lárvák.

Japán bozótszúnyog

A bozótszúnyog nagyobb testű csípőszúnyog, 6 mm hosszú. Teste fekete, melyet világos és sötétbarna pikkelyek díszítenek. Európában először 2000-ben Franciaországból jelezték a jelenlétét. Hazánkban 2012-ben jegyezték fel, az ország egész területén megtalálható.

Képes terjeszteni a nyugat-nílusi vírust, amellyel Amerikában járványt is okozott. Képes átadni a japán agyvelőgyulladás vírusát, és megannyi más betegséget is. Városi környezetben gumiabroncsokban, madáritatókban, temetők sírvázaiban, esővízgyűjtő tartályokban, hordókban és öntözőkannákban, vödrökben is tenyésznek. Amint a lárvák kikelnek a tojásból, egyből táplálkozni kezdenek.

Koreai szúnyog

Teste barnás színű, lábai (akár az ázsiai tigrisszúnyogé) fekete-fehér csíkozású, a torán több sárgás/arany színű vonal is látható. Megjelenése nagyon hasonlít a japán bozótszúnyogéra, azonban a toron kirajzolódó mintázata és a lábakon található csíkok száma kissé eltérő. Leginkább Baranya, Tolna és Pest megyében van jelen. Már márciusban fejlődésnek indulnak a tojások. Október végéig aktív.

Az ázsiai bozótszúnyoghoz képest kevésbé érzékeny a hidegre és száraz­ságra, valamint jobban képes alkalmazkodni az urbanizált környezethez. Minden helyet megtalálnak  a lárvák számára, ahol összegyűlik egy kis esővíz. A faj betegségek terjesztésében betöltött szerepe sok esetben még nem tisztázott. Ázsiában terjeszti a japán agyvelőgyulladást, és beigazolódott, hogy képes átadni a kutyák szív- és bőrférgességéért felelős fonálférget is. 

További cikkek

Bejelentés

Túl messzire ment a baloldal a járványkezelés támadásában: Itt vannak Orbán Viktor legfrissebb bejelentései

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: halálos fenyegetéseket is kaptak a dán játékosok

ripost.hu

„Szia drágám, délután jövök érted!” – Így segíthetsz a 3 évesen árván maradt Dávidnak

origo.hu

Mozikban Mel Gibson és Sean Penn régóta várt filmje - videó

kemma.hu

Életveszélyes útszakaszon akart átmenni az idős asszony, akit elgázoltak Nagysápnál

mindmegette.hu

A mennyei méhpempő: 8 áldásos hatása az egészségedre

origo.hu

Ők most a leggazdagabb, szuperszexi nők a világon

life.hu

Titkos esküvőn mondta ki a boldogító igent a népszerű magyar színésznő

nemzetisport.hu

MU: C. Ronaldo nem volt elégedett, letiltotta a Transfermarktot

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve