Aktuális

Romkocsma helyén nyílt piacon kóstoltunk bele a hazai termelők kínálatába – videó

Bors

Létrehozva: 2021.04.04.

Van egy romkocsma Budapesten, ami vasárnaponként átalakul piaccá, és magyar őstermelőknek és friss áruinak adja át a helyet.

Forrás: Knap Zoltán

Aki egyszer betér a Pancs-Gasztro­placcra, garantálom, hogy rabjává válik, mert van minden, mi szem-szájnak ingere, ráadásul jókedvvel fűszerezve.

Igazi közösség

Amikor beléptem a IX. kerületi Élesztőház udvarára, úgy éreztem magam, mint Alice Csodaországban. Először a szememet, majd az orromat bűvölte el a hazai termelők vonzóbbnál vonzóbb árukínálata. Kézművestermékek, sajtok, csokoládék, pék­áru, egyszóval minden, amire a konyhában szükség lehet. Ám nem csak egy piacról van szó, sokkal több annál. Megálmodói ugyanis arra törekedtek, hogy egy egymást segítő, támogató és jókedvre derítő közösség jöjjön itt létre.
– Öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pancs-Gasztro­placc, és kifejezetten termelői piacnak indult – mesélte Rattner Réka, a hely marketingese. – Itt, a kerületben nem volt előtte ilyen jellegű lehetőség, viszont nagyon sok olyan család van, amely szeretett volna jó minőségű, hazai áruhoz jutni, mi ezt az igényt próbáltuk kielégíteni. Olyan termelők kínálják portékáikat, akiknek fontos a természettel való összhang. Annyira jó volt a fogadtatása, hogy civil szerveződésként ki tudtuk nőni magunkat. Lett egy remek kis közösségünk, és egyre több mindent tudunk kínálni. Emellett minden vasárnap főzünk vagy sütünk is a helyszínen, valami olyat, amit akár menet közben is el lehet fogyasztani, most éppen csilis babot. Vírusmentes időben programokat is szer­vezünk, amiknek mindig nagy sikere van.

Alkalmazkodó kínálat

Tavaly a világjárvány miatti kijárási korlátozások idején sem hagyták cserben állandó vásárlóikat, online piacteret hoztak létre. Majd átadták az első Pancs Boltot a Tompa utcában, ahol hétköznap is be lehet vásárolni, méghozzá csomagolásmentesen.

Közvetlen kapcsolat

Gulyás Gergely és felesége, Me­linda hat éve azzal a céllal költözött egy tanyára, hogy meg tudja termelni, amire szükség van, mindezt vegyszermentesen. De nem csak terményeik, hanem a belőlük készült savanyúságok, lekvárok, szörpök, krémek is na­gyon kelendőek.

– Azért szeretjük a kistermelői piacokat, mert sokkal jobb, közvetlenebb a kapcsolat a vevőkkel – mondta Szorgos gazda.

Is­mernek a vásárlók, tudják, hol termelek, megbíznak bennem, az áruimban, ez olyan kapcsolat, ami nekünk fontos. Nem gondolkoztunk trendekben, minden csak akkor érhető el, amikor annak ideje van. Nincsenek primőrjeink sem, de a természetes idejükben beérő zöldségeink, gyümölcseink íze, tápanyagtartalma és egészségre gyakorolt hatása kárpótol az időért, amit várni kell rá.

Mikrozöld egészség

Ebben a covidos időszakban még kiemeltebb fontosságot kapott egészségünk megőrzése. Mezey Tamás pedig ebben segít.

– Ezek a csírák igazi vitaminbombák – árulta el a mikrokertész. – Az első levélpár megjelenése után, fajtától függően 7–14 vagy akár 30 nappal a csírázás után vágjuk, azonnal csomagoljuk, és szállításig hűtve tároljuk.

Kézzel festett tojás

A csodálatos hímes tojásokat egy idős néni készíti Pilisvörösváron, aki fél szemére már nem lát. Az utolsók között van, aki saját témáit egytől egyig kézzel festi meg a vagy kifújt, vagy más technikával kezelt tojásokra. Mindezt már 38 éve. Pókai Annáék igyekeznek ellesni tőle az ecsetvonásokat, hogy továbbvihessék ezt a gyönyörű hagyományt.

Méhészdinasztia

Aranyérmes méhész, mézkészítő is színesíti a gasztroplacc felhozatalát.

– Már nagyapám méhekkel foglalkozott, de édesapám, és most már én is főállású méhész vagyok. Családi vállalkozásunk negyven éve kínálja a különféle, 100 százalékban organikus mé­zeket – büszkélkedett Molnár György őstermelő.

Nem csoda, hogy itt egy egész délelőttöt el lehetne tölteni. Na de ki főzi meg akkor a vasárnapi ebédet?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek