Aktuális

Nyolc napon belül postázzák oltás után a védettségi igazolványt

Huszti Zoltán

2021. április 29. csütörtök 12:30

Amint elérjük a 4 milliomodik beoltást, fontos szerepe lesz hazánkban a védettségi igazolványnak. Szabad életet élhet az, akinek ott van a zsebében. 

Újra mehetnek közösségbe

Májusban nyer igazán értelmet a védettségi igazolvány, hiszen amint 4 millió ember lesz oltott, a következő szolgáltatások lesznek számukra elérhetőek.
* 23 óráig nyitva lesznek a vendéglátóhelyek belső terei is, ahova a szülők a 18 év alatti gyermekeiket is magukkal vihetik. 
* Igénybe vehetik a szállodai szolgáltatásokat,
* Újra látogathatják például az állatkerteket, a vadasparkokat, a múzeumokat, a színházakat, a mozikat és a könyvtárakat. Edzőterembe, uszodába, is mehetnek.
* 23 óráig látogathatják a sportrendezvényeket maszkviselés nélkül.

Mindent elmond a QR-kód

A kártyán olvasható a védett neve, az útlevélszáma, a személyazonosító igazolványának a száma és az oltás ideje. Fontos, hogy személyi igazolvánnyal érvényes. Látható rajta egy hatalmas QR-kód is, aminek leolvasásával a következő adatok jelennek meg:

 az illető neve, a védettség érvényesség ideje, a személyi okmányazonosító, valamint, hogy a kártya érvényes-e. 

Figyelje a postaládát!

2021. március 1-jét követően a védőoltást követő 8 napon belül hivatalból kiállításra és postázásra kerül az ingyenes plasztik, amit simán csak bedob a postaládába a kézbesítő. Csak akkor kell tértivevényes küldeményként kézbesíteni, ha azt az érintett kérte. Érvényességi ideje nincs. 

Mi van, ha nem kaptam meg?

Ha valaki jogosult a hivatalból kiállított védettségi igazolványra, azonban a határidőn belül azt nem postázták, ügybejelentő lapot kell kitölteni és elküldeni Budapest Főváros Kormányhivatala számára. Ez történhet Ügyfélkapu segítségével elektronikus módon a Magyarország.hu-n, vagy személyesen bármely kormányablakban, okmányirodában.

Felgyógyulás után 6 hónapig érvényes

Nemcsak oltással lehet hozzájutni az igazolványhoz. Ha igazoltan átesett a koronavíruson, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje vagy tesztjei voltak. Ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, és több nem is készült, mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Ez esetben a védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítást külön nem kell kérni.

Ellenanyag-vizsgálattal 4 hónapig érvényes

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla, vagy nem készült teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras, amelynek összege 11 000 forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton, vagy személyesen lehet igényelni bármely kormányablakban.

További cikkek

Tragédia

Szívszaggató: egy 3 éves angyalarcú kislányt holtan találtak az ágyában

NASA

Döbbenetes felfedezést tett a NASA: Ez derült ki a Halálcsillag mélyéről

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghozta az autós futár a rendelést, meglátta a lépcsőt, a következő jelenet eszméletlen volt

ripost.hu

Hihetetlen, hogy meddig fertőz az emberi bőrön az omikron

life.hu

Ez a hatóanyag gyorsítja a koronavírusból való felépülést: gyógyszertárakban vény nélkül kapható

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

boon.hu

Bezárja a baloldali városvezetés az Ellipsumot

origo.hu

A WinRAR is elbúcsúzott a Windows XP-től

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek hőse nem emlékszik a győztes góljára

vg.hu

Növekszik a kereslet a J&J vakcinái iránt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: óriási fordítás, a svédek drámai hajrával elődöntősök

nemzetisport.hu

NBA: 16 239 meccsre egy ilyen csoda jutott; most újra – videó!

life.hu

Horváth Gréta nem titkolja tovább: nyíltan vallott a betegségéről

origo.hu

Ön is megveheti Michael Schumacher bivalyerős családi Mercedesét - képek