Aktuális

Speciális mentők segítettek a gigaharcsa visszaengedésében

Hu-Zo

2021. április 16. péntek 10:15

Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Csikós Zoltán akkora harcsát fogott, hogy speciális mentők segítettek a visszaengedésében, de sajnos nem jártak sikerrel.

Forrás: Jankulár Zsolt

Az egész ország felkapta a fejét Csikós Zoltán hatalmas harcsájára, melyet a Hármas-Körösből fogott ki a napokban. A 78 kilós, 213 centis ragadozó akkora volt, hogy a rutinos horgász egyedül nem tudta már kiemelni a csónakból, hogy visszaengedje, ezért segítséget kért a közelben gyakorlatozó speciális mentőktől. Bár mindent megtettek, hogy szabadon engedjék az állatot, a küzdelem annyira megviselte, hogy nem élte túl.

Különleges csali

– Együtt szoktunk horgászni Zolival, aznap kuttyogatós módszerrel egy mélyebb folyókanyarban próbálkozott – mesélte a Borsnak a szerencsés pecás barátja, Nedró György, aki látta a hatalmas halat.

– Tizenöt szál giliszta volt a horgon és hozzá egy új csalit is tesztelt, amit én adtam neki. Nem voltam vele, de egyszer csak csörgött a telefonom. Mondta, hogy fogott egy nagy halat, legalább nyolcvan kilós, de nem tudja visszaengedni, segítsek neki. Azt hittem viccel, figyelmeztettem, hogy ne szórakozzon, majd leraktam a telefont.

A barát azért gondolta tréfának a gigaharcsát, mert tudta, Zoli irigykedik csalija iránt, amivel már 13,70 kilós bajszost is fogott, ám azt nem árulta el lapunknak, pontosan milyen csodacsemegéről van szó.

– Zoli tavaly összesen három 10 kiló körüli harcsát fogott. Most viszont SMS-ben küldött egy fényképet. Mikor megláttam, nem hittem a szememnek, azonnal rohantam ki a folyópartra – fogalmazott a barát.

Fotó a csónakban

Egy ekkora harcsa csónakba emelése nem egyszerű. Egy speciális, kevlár kesztyű kell hozzá, hogy az éles fogai ne sértsék fel az ember kezét. Miután a fejét az alsó állkapcsánál fogva beteszik a hajóba, annak súlya behúzza a testét a ladikba.


Ritkán emelünk csónakba ilyen nagy halat. Csak akkor, ha fotózkodni szeretnénk, de egy ilyen kapitális példánnyal mindenki szeretne. Ilyenkor kötünk a szájába egy ponyvát, és úgy húzzuk el a kikötőig. Ott megmérjük és a fotózás után visszaengedjük – mondta György, aki azt is elárulta, hogy zajlik ez. – Ilyenkor valaki kesztyűvel fogja a hal pofáját, és húzzuk a csónakkal, hogy járja át a víz a kopoltyúját. Most is hosszú perceken át próbálkoztak, de sajnos nem akart elmenni, elpusztult.

Hazavitte a horgász

A hal ilyenkor azt illeti meg, aki kifogta, ám limitálva van ez elvihető kopoltyúsok mennyisége.

– Az itteni horgászegyesületnél úgy van, hogy az éves engedély kiváltása után 100 kiló halat lehet hazavinni. Ha ezt a határt túllépjük, akkor még egyszer kiválthatjuk területi jegyünket. Ha ezzel is megfogtuk a maximális mennyiséget, akkor abban az évben már nem vihetünk haza halat. Zoli most így járt – tette hozzá György, aki kiemelte: egy ekkora harcsának nem minden része szín hús. – Csak a feje legalább 15 kilós, ezen kívül pedig nagyon zsíros. Körülbelül 20 kg-t fogyaszthatunk el belőle. De nemcsak ezért szoktuk visszaengedni, hanem tiszteletből is, hiszen több évtizede él a folyóban, ráadásul olyan élményt nyújt egy ilyen állat fárasztása, hogy a többi horgásznak is meg kell adnunk a lehetőséget.

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Óráink vannak hátra: mutatjuk, hol várható havas eső, hózápor

metropol.hu

Ronaldo elkápráztatta a szerelmét: szülinapi ajándékát egész Dubaj csodálhatta – Videó!

origo.hu

A postagalambot a csőre iránytűként segíti - galéria

mandiner.hu

Marine Le Pen unokahúga inkább Éric Zemmourt támogatná

kisalfold.hu

Egy tóban találtak rá az eltűnt csornai történelemtanár holttestére

origo.hu

Túl gyorsan hűl ki a Föld, kihalhat az élet

vg.hu

Már egy ideje terjedt a koronavírus, mire észrevettük

origo.hu

Átment a piroson a BMW-s, oldalról jött egy másik autó, a büntetés vérfagyasztó volt - videó

metropol.hu

Újabb áldozat jelentkezett: a híres énekes a jachtján erőszakolta meg az orvostanhallgató lányt

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

origo.hu

Így készülnek a téli olimpiára az orvosok - képek