Aktuális

Rossz híreket osztottak meg a szakértők: így változik az albérletek ára a koronavírus-járvánnyal

Bors

2021. április 27. kedd 14:00

A koronavírus-járvány kitörését követően drasztikusan lecsökkentek a lakások bérleti díjai, hiszen nem jöttek a külföldi turisták. Ez a tendencia azonban most úgy tűnik megfordul, a szakértők szerint ahogyan “enyhül” a járvány, úgy kezdtek el emelkedni az árak is.

Forrás: Shutterstock

Magyarországon az emberek 86 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, így amikor tavaly tavasszal eltűntek a külföldi turisták a fővárosból a rövid távra kiadó lakások szinte egy az egyben kihasználatlanná váltak, és több ezer lakás került a hosszú távra bérbeadó piacra.

A megnövekedett kínálat mellett a kereslet nem változott ilyen mértékben, ennek következtében 15-20 százalékos áresés történt– mondta a Borsnak Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

– Ez azt jelentette, hogy 165 ezer forintról kb. 130 ezerre csökkentek a bérleti díjak Budapesten, de a belvárosban ez még nagyobb arányú volt. Az egyetemi városokban a bérlakás piacot az mozgatta meg, hogy a diákok távoktatásban tanultak és sokan hazaköltöztek. A vidéki, de nem egyetemi nagyvárosokban, ahol a rövid távú kiadások száma nem számottevő, a hullámzás kisebb volt. A kisebb településeken a lakások albérleti díja jóval nyomottabb, akár 30-40 százalékkal is alacsonyabb, és a bérleti díj is sokkal kevésbé változó – mondta a szakember.

Most, hogy a koronavírus egészségügyi kockázata csökkenőben van, és például a home office-ban dolgozók visszatérhetnek a munkahelyükre, a csökkenés megállt.

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint idén februárban, tavaly június óta első alkalommal, a bérleti díjak országos átlagban 0,8 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest. A fővárosban 1,1 százalékos volt a növekedés. Éves szinten az országos lakbérindex több mint 10 százalékkal, a fővárosi pedig 14 százalékkal elmaradt a korábbitól.

– Ami változás, hogy a hosszú távú lakásbérleti szerződéseket, amik általában egy évre szóltak, most rövidebb távra kötik a tulajdonosok, bízva abban, hogy az árak ismét nőni fognak. Eltérő volt a februári ármozgás az országon belül. A közép-dunántúli és dél-alföldi régióban havi szinten 3 százalékos lakbérnövekedés volt megfigyelhető, míg a dél-dunántúli, észak-magyarországi és a pest megyei kiadó ingatlanok bérleti díjak 0,5 százalékkal csökkentek.

Budapesten a budai hegyvidéki kerületekben egy hónap alatt 3 százalékkal, Pest külső városrészében átlagosan 2,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak. Március közepén a kiadó lakások bérleti díja a fővárosban átlag 130 ezer forint volt. Négyzetméterre számítva kb. 2900 Ft. A legdrágább kerületek közé tartozott az I., a II. és az V. 160-170 ezer forintot átlagos havi bérleti díjjal, ugyanez a XIX. és a XX. kerületben csak 110 ezer forint. Márciusban egyelőre országosan nem érezhető további drágulás – mondta Balogh László.

További cikkek

Gyász

Késelés a XVI. kerületben: Felesége előtt csuklott össze a szíven szúrt családapa

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

ripost.hu

Nem búslakodik az Exatlon kiesője: tűzpiros bikiniben mutatta meg a testét

origo.hu

Elrettentő díjemelés jön egy hazai autós szolgáltatásban

mandiner.hu

The Spectator: az Orbán Viktor elűzésére tett próbálkozás darabokra hullik

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Nem remekelt a Samsung Galaxy S21 széria

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Máthé Dominik csak egyszer nézte vissza a gólját; elárasztották ajánlatokkal

vg.hu

A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca oltása

mandiner.hu

Egy fekete nő középkori sírját találták meg Csehországban

life.hu

A pletykák szerint ez a valódi oka Kulcsár Edina és Csuti válásának

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

origo.hu

Karácsony Gergely: Szarok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken - videó