Így főzd meg a húsvéti sonkát, hogy vajpuha legyen!

Így főzd meg a húsvéti sonkát, hogy vajpuha legyen!

sonka
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 03. 11:00
A húsvéti menü fő attrakciója a sonka. Ha jól sikerül, akkor nagy baj már nem lehet. Na de mégis mi az omlósság titka?
Bors

Vehetünk füstölt csülköt, darabban füstölt combot, tarját, kötözött combot vagy lapockát aszerint, hogy a szaftosabbat vagy a szárazabbat kedveljük. Egyre többen részesítik előnyben a parasztsonkát is. A tökéletes húsvéti sonka a minőségi választás után az előkészítéssel folytatódik.

Ha van rá mód, kóstoljuk meg a sonkát, és annak függvényében áztassunk

– mondta Marton Adrienn, sztárséf.

– Jó sonka esetében az áztatásnak nem kell túl sokáig tartania, és ki is válthatjuk, ha hideg vízbe tesszük fel főni lassan, és az első felforrás után a vizet leöntjük.

Hagyma kötelező

Az a jó, ha legalább 4-6 órát ázik a sonka. Utána rakjuk át másik lábasba, öntsük fel vízzel, kicsivel többel, mint ami ellepi.

– A sonka főzővizébe tegyünk vöröshagymát, fokhagymagerezdeket, borsot, babérlevelet. Vannak, akik köményt és zöldfűszereket is tesznek a főzőlébe. Úgy tartják, hogy kis lángon annyi órán át kell főzni, ahány kiló maga a sonka. Úgy ellenőrizhetjük, hogyha a hústű szinte belesiklik, akkor levehetjük a tűzről, és hagyjuk a főzőlében kihűlni. A megfőtt, szárazra törölt húsvéti sonkát csomagoljuk fóliába, és tálalásig tegyük a hűtőszekrénybe. 

Kincs a sonkalé

A főtt sonka kiemelése után az alaplevet szűrjük át, és hűtsük teljesen le, hogy a zsír a tetején megdermedjen, így könnyen leemelhetjük róla. Ettől a zsírtól sem kell feltétlenül megszabadulnunk, készíthetünk belőle főzelékhez rántást, süthetünk benne tojást. A leszűrt sonkalében finomabbra fő a tojás vagy a tészta, ugyanakkor zseniális alapja lehet a babos, lencsés burgonyás, káposztás leveseknek, főzelékeknek, egytálételeknek. Ami megmarad, fagyasszuk le, egy későbbi főzésnél még jól jöhet!

Marton Adrienn
Sonkás-sajtos-sörtésztás kalácsa

 Sörös-tészta:

50 dkg liszt, 1 ek Só, 2 dl langyos tej, 1 dl 1664 Blanc búzasör, 25 g élesztő, 1 tk c ukor, 1 db tojás, 1 ek zsír, a töltelékhez 30 dkg prosciutto, 30 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, tojással, sörrel, hozzáöntjük az élesztőt és 6-8 percig dagasztjuk. Ezután a zsírt is hozzáadjuk a tésztához és azt is beledolgozzuk. Letakarva 35-40 percig kelesztjük. Amikor megkelt három részre osztjuk a tésztát. Mind a három részt téglalap alakúra nyújtjuk, ráfektetjük a sonka szeleteket, megszórjuk sajttal és feltekerjük (a tölteléket is három részre osztjuk). Három hengert kapunk, aminek a végeit elvékonyítjuk, majd összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin, meleg helyen kelni hagyjuk 30 percet. Lekenjük felvert tojással és 170 fokon 40-45 percig sütjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.