A népi gyógyászatban régóta használják a rendkívül sokoldalú pongyola pitypangot értékes hatóanyagai miatt. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik többek között a máj, vese vagy epehólyag megbetegedéseit, valamint az ízületi problémákat.
A gyermekláncfű a benne lévő keserűanyagok miatt hasznos gyógynövény.
Tavasszal, amikor virágja még csak bimbó, a gyökerében és a levelében van a legtöbb hatóanyag. Amikor sárga virágjai kinyílnak, a szár fogyasztása ajánlott, akár önmagában is.
A népi gyógyászat többek között az epe és máj betegségeiben, vese- és hólyagpanaszoknál alkalmazza, de kiváló béltisztító, gyulladáscsökkentő, és javítja a gyomor-bélrendszer nedveinek a kiválasztását.
A gyermekláncfű fogyasztása képes csökkenteni a vércukorszintet és a koleszterinszintet, így valóságos csodaszerként emlegetik. Külsőleg alkalmazva a reuma, köszvény vagy épp az ekcéma panaszai is csökkenthetők vele. Mivel serkenti az emésztést, és enyhe hashajtó hatása is ismert, segít, hogy a káros anyagok hamar távozzanak a szervezetből.
A pitypang levelei A-, B-, C-, D-vitamint, vasat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, cinket és mangánt tartalmaznak, gyökere pedig antioxidánsokban gazdag, amit szárítva vagy akár nyersen is lehet fogyasztani. A levelekből frissítő és kalóriaszegény saláta főzelék, virágából akár szörp, pitypangméz, de teakeverék is készülhet belőle – sorolta a femina.hu.
Áztasson be két evőkanál keveréket – a gyógynövény minden részét tartalmazza – fél liter vízbe, majd főzze 20 percig. Szűrje le és már fogyaszthatja is. Érdemes kúraszerűen minden nap inni egy csészével, de két hét után pár hetes szünetet kell tartani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.