Az egyik legelterjedtebb népi, húsvéti módszer a vörös- vagy lila hagyma külső héjának használata, ami kiváló tojásfestő anyag. 4-5 vöröshagyma levelére van csak szükség. Mivel ez természetes anyag, bátran tehetjük utána a főzővizébe a tojásokat is. A forrástól számított 25-30 perc után zárjuk le, és fedjük le az edényt, majd hagyjuk kihűlni a lében. A vöröshagymától terrakottás, barnás, a lila hagymától lilás árnyalatú tojásokat kapunk. Minél hosszabb ideig áztatjuk, annál sötétebb lesz.
Tipp: szép mintázatú lesz a hagymahéjban főtt tojás, ha a nyers tojásokra lóhere-, petrezselyem- vagy más mutatós leveleket szorítunk egy kis harisnyadarabbal. A tojás közepére helyezzük a levelet, erre ráhúzzuk a harisnyát, kifeszítjük, és hátul megtekerjük, jó erősen megkötjük egy kötözővel. Mire megfő a tojás, szépen beszíneződik a tojáshéj, és világosabban kirajzolódik a levélmintázat. Próbáljunk minél világosabb színű tojásokat választani, mert azoknál nagyobb lesz a kontraszt a befestett és a levelek által megvédett eredeti szín között.
Piros tojásokat ecetes céklalével, rózsaszínt erős csipkebogyóteával vagy ecetes lilakáposzta-lével, bíbort áfonyalében áztatva készíthetünk. Szép kék lesz a tojás, ha felaprított lila káposztába áztatjuk – ecet nélkül! A gyógynövények közül: a kamilla zöldessárga színre fest. A levendula virágától kékeszöld, az ibolyától lilás színt kapunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.