Aktuális

A világ öt pontján már tudják – eláruljuk a hosszú élet titkát

Bors

Létrehozva: 2021.04.11.

Léteznek helyek, amelyek fittyet hánynak a statisztikákra, mivel az ott élők többsége megéri a 100 évet. Ráadásul az idős koruk többnyire testi és szellemi frissességben telik. Sokan kutatták már ezeket az úgynevezett kék zónákat, és össze is gyűjtötték, mi lehet a titkuk.

Forrás: Shutterstock

Habár az átlagéletkor minden országban szép lassan emelkedik, azért a száz év elérése még mindig eseménynek számít. Magyarországon is. Ám léteznek olyan részei a bolygónknak, ahol ez mindennaposnak számít. Ilyen például a görög Ikaria szigete, a japán Okinava szigete, az olasz Szardínia szigete – különösen Nuoro és Ogliastra települések –, a kaliforniai Loma Linda és a Costa Rica-i Nicaya-félsziget. 
Az már elsőre látszik, hogy három szigetről és egy félszigetről van szó, míg a kaliforniaiak esetében egy zártabb vallási közösségről. Mi következik ebből? Egyrészt az itt élők sokkal közelebbi kapcsolatban vannak egymással, a családoknál akár több generáció is együtt, vagy kis távolságra él egymástól, mint a nagyvárosok lakói. Tisztább levegőt szívnak, rengeteget mozognak – gyalogolnak, szabadtéri munkát végeznek, úsznak stb. –, és az étrendjük sok halat és tenger gyümölcseit tartalmaz, valamint helyben termő zöldséget és gyümölcsöt és maguk tenyésztette állatok húsát. Egész életükben aktívak maradnak, nem mennek nyugdíjba, és a stresszt is csak hírből ismerik. Ezek a közös pontok, de nézzük, mi az, ami csak az adott területre jellemző.

Ikaria

A görögök nagy hívei a lassú mederben csordogáló életnek. A délutáni sziesztát komolyan veszik, mint ahogy a barátokkal közös beszélgetéseket is. Nem csoda, ha a depresszió, vagy az időskori elbutulás ritkaságszámba megy. Főzéskor és sütéskor a helyben termő olívaolajat használják, de a vadon termő gyógynövényekből (zsálya, kakukkfű, menta stb.) készült teáknak is nagy rajongói. 

Szardínia

Ugyanúgy dolgoznak, vagy járnak közösségbe idősen is, mint fiatalon, húst többnyire csak hétvégén esznek, a házilag készített ételekhez maguk termelik meg a hozzávalókat, vagy a piacon szerzik be. Gyalog, vagy biciklivel járnak, a férfiak a kocsmában egy pohár bor mellett kártyáznak, vagy az utcára kiülve beszélgetnek, az asszonyok saját süteményekkel kínálják a szomszédokat.

Okinava

Először is a japán étrend rengeteg halat, moszatot, tengeri herkentyűt, zöldséget tartalmaz, és inkább kisebb adagokat. Vagyis sokfélét esznek, de ezek jellemzően kalóriaszegények. Jellemzően náluk is szorosabbak az emberi kapcsolatok, figyelnek egymásra, az idősek nem magányosak. Emellett tisztelik a hagyományaikat, a kultúrájukat, és szívesen tanulnak az ősöktől.

Nicoya

A Costa Rica-i félszigeten imádják a sütőtököt, a babot, a kukoricát és a gyümölcsöket. Igazi latin temperamentumukat idős korban is megőrzik, szívesen táncolnak, bókolnak, sőt az intim együttlétre sem mondanak nemet. A sok napsütés, az óceán közelsége miatt mosolygósak, jókedvűek, és pozitívan állnak az élethez. De a fizikai munkát sem vetik meg, amíg csak bírják erővel.

Loma Linda

Mivel közel negyven százalékban hetednapi ad­ventisták lakják, nem cigarettáznak, isznak, és többségük vegetáriánus, vagy ha eszik is húst, ritkábban. Rendszeresen mozognak, hiszen erre buzdítja őket a vallásuk, naponta szigorúan legalább 7–8 órát alszanak, kerülik a trendi nassokat, mint a csipsz, a kóla, a hamburger stb. Nagyon összetartóak, és hisznek a gondviselésben. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27424_resized.jpg?avcount=1714042509
origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27421_resized.jpg?avcount=1714042509
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160984_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160830_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161100_auto_resized.jpg
ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27419_resized.jpg?avcount=1714042509
origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161481_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161869_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései: csökkenteni kell a benzin árát

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal