Megható történet: a világ másik feléről segítettek egy budai vendéglőnek

Megható történet: a világ másik feléről segítettek egy budai vendéglőnek

étterem
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 02. 06:40
Új-zélandi étterem sietett, az óbudai Gléda vendéglő megsegítésére, amelyik a covid miatt, hónapok óta a túlélésért küzd. A tulajdonosok végül úgy döntöttek, a havonta érkező összegből egyedül menekülni kényszerülő édesanyák és gyerekeik számára főznek. A Metropol megható történetnek járt utána.
Bors

– Sajnos minket is komolyan érintett a járvány és mivel nálunk nincs házhoz szállítás, így szűkíteni kellet a dolgozói létszámon. Ezt úgy oldottunk meg, hogy a feleségeinket kivettük a munkafolyamatokból, így mást nem kellett elküldeni – mesélte a Metropolnak Deli János a családi vendéglő tulajdonosa, aki Kerekes Sándor séf -és tulajdonos társsal karöltve irányítja a vendéglőt.

Nem várt segítség a világ másik pontjáról

A vendéglő nagyon nehéz helyzetbe került, és kilátástalan volt a hogyan tovább. A nem várt segítség azonban a világ másik pontjáról Új-Zélandról érkezett, ahol a tulajdonosok barátja üzemeltet egy magyar éttermet.

– Az ANZIL étterem mellett évek óta európai és magyar delikát termékek forgalmazásával, saját, magyar recept szerint készülő kolbászok és szalámik értékesítésével is foglalkozunk. A catering cégünk is piacvezetőnek számít a környéken, ezért engedhetjük meg magunknak, hogy a legerősebb napunk bevételének 35%-ával a Glédát és rajtuk keresztül az anyaotthon támogassuk – mondta a Metropolnak László András, aki 4 éve költözött Új-Zélandra.

A támogatásból a rászorulóknak főznek

Ahogy meghallottuk László András barátunk ajánlatát, azonnal tudtuk, hogy mi nem eltenni szeretnénk a pénzt, hanem meg akarunk dolgozni érte. Mivel óbudai családi vendéglőként határozzuk meg az éttermünket, egyértelmű volt, hogy egy helyi intézmény szeretnénk támogatni ezzel. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pedig egy napon belül segített megtalálni az erre leginkább rászoruló intézményt. Az anyaotthonban a kisgyermekeikkel, egyedül menekülni kényszerülő édesanyák kapnak szállást és segítséget egy átmeneti időre – élelmiszert viszont nem tudnak nekik biztosítani, így a főztünk a legjobb helyre kerül – meséli Deli János.

A tulajdonos hozzátette, hogy rendszerességgel 80-100 adag ételt készítenek és szállítanak az óbudai anyaotthon részére, így legalább pár napnyi munkát és plusz pénzt tudnak biztosítani a kollégáiknak. A kezdeményezéshez azóta a vendéglővel kapcsolatban álló hazai termelő is csatlakozott, így egy teljes globális összefogássá nőtte ki magát az Új-Zélandról indult ötlet.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.