Imádja a szalonnát? Van egy rossz hírünk, már napi egy szelet is komoly gondokat okozhat

Imádja a szalonnát? Van egy rossz hírünk, már napi egy szelet is komoly gondokat okozhat

tudomány
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 22. 20:00
Brit kutatók összefüggést találtak a bacon rendszeres fogyasztása és az időskori demencia kialakulása között.
Bors

Azt tudjuk, hogy a feldolgozott húsok, például a különböző kolbászok, a szalonna, a bacon vagy mondjuk a hamburgerhús fogyasztása nagy mennyiségben nem kifejezetten egészséges, ám egy új kutatás eredményei szerint időskorban ihatjuk meg a levét a mértéktelen húsevésnek.

Kiderült ugyanis, hogy akár csak napi egy szelet bacon fogyasztása is 44 százalékkal növeli a demencia kialakulásának esélyét.

Ugyanakkor nem kell feltétlen aggódniuk a „ragadozó” típusoknak sem, hiszen a feldolgozatlan vörös húsok, például a marha, a sertés vagy borjú moderált fogyasztása védelmet nyújthat a demencia ellen.

A Leeds Egyetem által végzet kutatásban 2006 és 2010 között több mint 500 ezer 40 és 69 év közötti ember adatait használták fel. Természetesen a feldolgozott húsok fogyasztása mellett a demencia kialakulásának kockázatát még számos tényező növelheti: a dohányzás, a kevés testmozgás, illetve genetikai, örökletes tényezők is hatással lehetnek.

Ami még érdekesség, hogy a kutatás során jóval több férfinél diagnosztizáltak demenciát, mint nőnél. Évente egyébként nagyjából 10 millióval növekszik a demenciában szenvedők száma, ezekből 50-70 százaléknál az Alzheimer-kórral jár együtt a demens állapot.

(via)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.