Aktuális

Egy hónappal a COVID után jól jön a laborvizsgálat és a mellkasröntgen

Bors

2021. március 24. szerda 13:30

A koronavírus lefolyása minden szervezetben más és más, mint ahogy az is változó, kinél okoz kellemetlen vagy épp veszélyes szövődményeket. Egy biztos: minden harmadik gyógyult a korona miatti szövődmények miatt szenved.

Forrás: Pexels.com

Sok szenvednek a szövődményektől

Háromból egy már gyógyult koronás beteg szenved hosszú távú szövődmények miatt – ezt a Natural Medicine tudományos folyóiratban publikálták kutatók. Az elemzés szerint a leggyakrabban említett panaszok között a légszomj, a fáradtság, a poszttraumás stressz szindróma és a depresszió áll. Az MTI kiemelte az összegzésből, hogy a koronavírus hosszú távú következményeivel kapcsolatos egészségügyi helyzetet sokan alulértékelik.
A koronavíruson átesett emberek jelentős része más szokatlan tünetekről is beszámol, a szövődmények palettája igen széles, a kutatók pedig még mindig nem találták meg a betegség lefolyását követő szövődmények pontos okát. Dr. Mangó Gabriella háziorvos praxisában számtalan különböző szövődményes esettel találkozott, így a Bors tőle kérdezte meg, mit tehet az, aki a betegséget követően szokatlan panaszokat tapasztal magán.

Bármilyen tünet lehet szövődmény


A doktornő a post Covid tünetegyüttesről úgy fogalmazott, hogy éppen olyan, mintha az ember szervezetében valamiféle félrekapcsolások maradnának a betegséget követően.
– Háziorvosi praxisomban és az SOS korona Facebook csoportban is sokan kérnek tőlem tanácsot a koronavírus hosszútávú szövődményei miatt. A szövődmények igen széles skálán mozognak. Van aki idegrendszeri túlérzékenységet tapasztal, van akinek hónapok óta nem jön vissza a szaglása, de előfordul fejfájás, hányinger, hányás, vérnyomás- és cukoringadozás, frontérzékenység, látás-hallás problémák, de súlyos esetben akár szervi elégtelenségek is – sorolta a doktornő.

Neurológiára is kérjen beutalót


Akik átestek a koronavíruson és a betegség lefolyása során tüneteket tapasztaltak, ráadásul panaszaik a fertőzés elmúlása után sem csökkennek, forduljanak háziorvosukhoz.azt tanácsolom azoknak, akiknek tüneteik voltak vagy esetleg szövődményeket tapasztalnak, hogy keressék fel a háziorvosukat a fertőzés után egy hónappal, és kérjenek tőle beutalót egy teljes vérképre, egy mellkasröntgenre és a neurológiára. – Előfordulhat, hogy a vizsgálatok során nem derül ki semmi és a kellemetlen tünetek továbbra is fennállnak, de egy súlyos vese- és máj elégtelenséget a labor biztosan kiszúr – hívta fel a figyelmet dr. Mangó Gabriella, aki az orvosi segítség mellett természetes gyógymódokat is ajánl a koronavírus fertőzést követően.
– Aki teheti és nagyjából 4000 forintot erre tud áldozni, kérje a háziorvosától, hogy a labor során D-dimer szintet is nézzenek. Ezt trombózis illetve trombembólia kockázatakor, vagy diagnózisának felmerülésekor szoktuk nézetni.

Segítenek a gyógynövények


A COVID fertőzés után Dr. Mangó Gabriella szerint, lényeges az életmódváltás, így mindenkit erre biztat.nagyon fontos a normál folyadékbevitel, az immunrendszer nyomelem és vitaminpótlása, és az egészséges táplálkozás. – Akinek bírja a szervezete tartson léböjt kúrát, akinek nem erősen ingadozó a vérnyomása próbálja ki a szaunát, mozogjanak sokat a friss levegőn és próbálják meg kezelni a stresszt, akár gyógynövényes teakeverékekkel – tanácsolja a doktornő, aki szerint bármelyik oltást is kapja, bátran adassa be, mert tartani csak a vírustól kell, az oltástól semmiképp.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

travelo.hu

Most fillérekért utazhatunk az európai nagyvárosokba

magyarnemzet.hu

Zsíros megbízást kapott Lamperth Mónika a bajai városvezetéstől

bama.hu

Megfenyegették a kozármislenyi háziorvost az oltások beadása miatt

origo.hu

Nincs már hely a SIM-kártyának a mobilokban

vg.hu

Hiába kifogásolta Putyin a nyugat önti a fegyvereket Ukrajnára

vg.hu

Az ózonterápia is sikeres lehet a koronavírus kezelésében

boon.hu

Miskolci Tündérkert: bizonytalan, hogyan tovább

borsonline.hu

Sokkot kaptak a vásárlók: holtan találtak egy eladót a boltban

origo.hu

Budapesten megnyílt a világ egyik legjobban várt új épülete, a Magyar Zene Háza