Aktuális

Mérgező rostok és férgek a maszkokban??? Újabb bizarr teóriának dőlnek be az emberek

Bors

Létrehozva: 2021.03.31.

A koronavírus-járvány bőven ad ötletet az összeesküvéselmélet-gyártóknak, ám ez a mostani már tényleg vicc kategória… A baj csak az, hogy a hiszékeny embereket ezek a teóriák könnyen megfélemlítik, ráadásul ezzel a feltevéssel a koronavírus elleni leghatékonyabb védekezési módtól, a maszkhasználattól tántorítják el őket.

Ellepték az internetet azok a házi videók, melyeken az emberek fura, mozgó „lényeket” vélnek felfedezni egy „kísérlet” során az egyszer használatos sebészi maszkjaikban. Ez a Magyarországon csak a napokban felbukkanó konteó szerencsére nem helyi agyszülemény, így már korábban reagáltak rá külföldi szakemberek, és bebizonyították, mekkora badarság is mindez. Ennek ellenére a hülyeség sajnos jelenleg is terjed a neten...

A szakemberek elmagyarázták: a meleg víz hatására előbukkanó, izgő-mozgó férgeknek vagy mérgező anyagnak beállított valamik egyszerű szövetszálak.

A sokakat félrevezető kísérlet lényege annyi, hogy a videók készítői meleg vizet engednek az egyszer használatos sebészi maszkokra, és várják, hogy az így eláztatott anyagból izgő-mozgó, féregszerű fonalak bukkanjanak elő, melyek természetesen csak nagyítás során fedezhetők fel. Nincs is azzal baj, hogy egyesek ennyire ráérnek, ám komoly gondot okozhat, ha könnyen félrevezethető emberek találkoznak ezekkel a felvételekkel és bedőlnek a tartalmának.

A videó ugyanis ebben a tálalásban könnyedén elveheti a kedvet a maszkhasználattól, ami bizonyítottan a leghatékonyabb védekezési mód a vírusfertőzés ellen. 

Ártalmatlan szövetdarabok

dpa hírügynökség tényellenőrzői megvizsgálták a jelenséget: a videókban látható sötét szálak nagy valószínűséggel a gyárban dolgozók munkaruhájáról, vagy a kicsomagolást követően kerülhettek a maszkokra. A szakértők szerint

ezek se nem férgek, se nem mérgező nanotechnológiai rostok, csupán ártalmatlan szövetszálak,

melyek a nedvesség, a hőváltozás vagy a statikus elektromosság hatására kezdenek el mozogni. A dpa-nak nyilatkozó biológus egy hosszabb, német nyelvű videóban is beszámol a jelenségről. A videó a 45. perchez pörgetve komoly nagyítású, mikroszkópos képeken mutatja a jelenséget, ami így már nem is ijesztő – írta meg az urbanlegends.

A videó egyébként nem csak maszkot, hanem hasonló vádakkal illetett PCR-tesztpálcát is vizsgál.

Csak a sötét szálak mozognak

Correctiv tényellenőrző anyaga szerint azért csak a sötét szál mozog, mert az nem a termék rögzített része, ám a szakértő szerint az egészségre ezek a szálak is ártalmatlanok. A test védekező rendszere a nap 24 órájában szűri az ehhez hasonló apró részecskéket.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek