
Egy olasz szakács segítségével leplezzük le, mik azok a hibák, amiket a legtöbben elkövetnek, ha tésztafőzésre kerül a sor.
Tésztát főzni mindenki tud. Vagy mégsem? Egy olasz-ausztrál szakács szerint valójában alapvető hibákat követünk el a konyhában, ha erről a látszólag egyszerű köretről esik szó.
A 43 éves olasz-ausztrál tévés séf és gasztroíró, Silvia Colloca a Daily Mail Australiának rántotta le a leplet a tökéletes tészta titkáról.
Az első hiba, amit Silvia szerint szinte mindenki elkövet: félbetöri a spagettit és a makarónit főzés előtt, hogy könnyebben beleférjen a főzőedénybe. Ez – mint magyarázza – hatalmas hiba. Az olaszok ugyanis a villára feltekerve fogyasztják a hosszú tésztaféléket, a rövidebb tésztaszálak azonban azt jelentik, hogy ez a művelet szinte kivitelezhetetlen lesz, és csak bénázni fogunk evés közben a tésztával. Ugye ismerős?
A megoldás? Használjunk nagyobb edényt – plusz eleve fölösleges aggódni, ha a tészta egy része kilóg, hiszen ahogy elkezd megfőni, már puhul és hajlik, tekeredik.
Kis hazánkban is berögzült tésztafőzési praktika, hogy olajat löttyintünk a főzővízbe, hogy ne tapadjon-ragadjon össze. Silvia Colloca szerint ezt egy életre el kéne felejtenünk! Főzés közben az olaj úgyis csak a víz tetején lebeg, így nem sokat használ, amikor leszűrjük, pedig kifejezetten árt: az olajos borításnak hála ugyanis a szósz nem tud majd megtapadni a tésztán.
De akkor hogy kerüljük el, hogy a tésztaszálak összetapadjanak? Egyszerűen forraljuk sós vízben, és főzés közben kavarjuk meg párszor!
Ugyan talán ezt a hibát követik el a legkevesebben (legalábbis itthon), de fontos megjegyezni: a tésztát sosem szabad lassú tűzön főzni. Mindig forraljuk azt! Az igazi, olaszos al dente barátja a lobogó víz.
– Ha alacsony hőfokon főzzük, akkor egy ragacsos massza lesz belőle – magyarázza Colloca, hozzátéve: az Olaszországban oly népszerű, picit roppanós al dente főzési technika titka, hogy egy-két perccel hamarabb vegyük ki a tésztát a vízből, mint hogy azt teljesen késznek éreznénk – az ugyanis még a leszűrését követően is továbbfő egy kicsit, amíg ki nem hűl.