Aktuális

Fogadjunk, hogy eddig Ön is rosszul főzte a tésztát!

Bors

2021. március 3. szerda 12:15

Egy olasz szakács segítségével leplezzük le, mik azok a hibák, amiket a legtöbben elkövetnek, ha tésztafőzésre kerül a sor.

Tésztát főzni mindenki tud. Vagy mégsem? Egy olasz-ausztrál szakács szerint valójában alapvető hibákat követünk el a konyhában, ha erről a látszólag egyszerű köretről esik szó.

A 43 éves olasz-ausztrál tévés séf és gasztroíró, Silvia Colloca a Daily Mail Australiának rántotta le a leplet a tökéletes tészta titkáról.

Ne törje meg a tésztát!

Az első hiba, amit Silvia szerint szinte mindenki elkövet: félbetöri a spagettit és a makarónit főzés előtt, hogy könnyebben beleférjen a főzőedénybe. Ez – mint magyarázza – hatalmas hiba. Az olaszok ugyanis a villára feltekerve fogyasztják a hosszú tésztaféléket, a rövidebb tésztaszálak azonban azt jelentik, hogy ez a művelet szinte kivitelezhetetlen lesz, és csak bénázni fogunk evés közben a tésztával. Ugye ismerős?

A megoldás? Használjunk nagyobb edényt – plusz eleve fölösleges aggódni, ha a tészta egy része kilóg, hiszen ahogy elkezd megfőni, már puhul és hajlik, tekeredik.

Olaj a főzővízbe? Felejtse el!

Kis hazánkban is berögzült tésztafőzési praktika, hogy olajat löttyintünk a főzővízbe, hogy ne tapadjon-ragadjon össze. Silvia Colloca szerint ezt egy életre el kéne felejtenünk! Főzés közben az olaj úgyis csak a víz tetején lebeg, így nem sokat használ, amikor leszűrjük, pedig kifejezetten árt: az olajos borításnak hála ugyanis a szósz nem tud majd megtapadni a tésztán.

De akkor hogy kerüljük el, hogy a tésztaszálak összetapadjanak? Egyszerűen forraljuk sós vízben, és főzés közben kavarjuk meg párszor!

Forralja, ne főzze!

Ugyan talán ezt a hibát követik el a legkevesebben (legalábbis itthon), de fontos megjegyezni: a tésztát sosem szabad lassú tűzön főzni. Mindig forraljuk azt! Az igazi, olaszos al dente barátja a lobogó víz.

– Ha alacsony hőfokon főzzük, akkor egy ragacsos massza lesz belőle – magyarázza Colloca, hozzátéve: az Olaszországban oly népszerű, picit roppanós al dente főzési technika titka, hogy egy-két perccel hamarabb vegyük ki a tésztát a vízből, mint hogy azt teljesen késznek éreznénk – az ugyanis még a leszűrését követően is továbbfő egy kicsit, amíg ki nem hűl.

További cikkek

Tűz

Sziréna rázta fel hajnalban Kaposvárt, nagy a baj

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

origo.hu

Veszélyes buborékra figyelmeztet Európa leggazdagabb embere

hirtv.hu

A rendőrség törte rá az ajtót: a konyhájában találták meg holtan a népszerű színészt

vaol.hu

Holttestet találtak Bozsokon, bűnügyi helyszínelők is vannak a helyszínen - fotók

mindmegette.hu

11 kiadós ebéd hétvégére, amely elkészül 30 perc alatt

origo.hu

Az ország, ahol a világ összes híres épületét lemásolták - galéria

metropol.hu

Rusvai Miklós elárulta, hazánkban ekkor érhet véget a járvány

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

mandiner.hu

The Economist: A tagok megbánták, hogy beengedték az EU-ba Magyarországot

origo.hu

Riasztott az Aldi, fémdarabok lehetnek ebben a kávéban