Ezt a diétát kövesd, ha átestél a koronavírus-fertőzésen

Ezt a diétát kövesd, ha átestél a koronavírus-fertőzésen

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 31. 13:00
Itt a tavasz, mindjárt vége a 40 napos böjtnek, de jön a bikiniszezonra való felkészülés, a diéták, fogyókúrák időszaka. Mint minden mást a koronavírus miatt, most ezt is kicsit másképp kell csinálni, mint eddig.
Bors

Az emésztés javítása nélkülözhetetlen a hosszútávú és egészséges testsúly megtartásában, így erre is fontos odafigyelni, nem csak a kalóriatartalomra. Ebben segít az eper, újhagyma, retek, spárga, saláta, mindig a szezonális zöldségek a legegészségesebbek.

Mint ahogy tavaly, idén is a kedvenc diétám a flexiáriánus diéta, ami a flexibilis és a vegetáriánus szóból lett összerakva

– kezdte a Borsnak Abonyi Orsi, dietetikus. - Alapelve szerint nem tilos a hús fogyasztása, de csak mértékkel szabad bevinni a szervezetbe. Rengeteg gyümölcsöt és zöldséget kell enni és szigorúan tilos a feldolgozott étel és a cukor. Idén is ezt tartom a legkönnyebben tartható diétának.

Tünetekkel tilos diétázni

– Tarthatja ezt a diétát az is, aki enyhe tünetekkel átesett a koronavíruson – folytatta Abonyi Orsolya –  De ha valaki a fertőzés miatt súlyos beteg lett, nem volt étvágya, lefogyott, akkor felejtse el a diétát még akkor is, ha maradt még rajta súlyfelesleg. Mert az egészség mindennél fontosabb, a kinézetünknél is. És ami lement a betegség ideje alatt, az nem onnan ment le, ahonnan esetleg akarta volna. Aki pedig éppen karanténban van, mert elkapta a vírust, az majd csak akkor gondolhat diétára, fogyókúrára, ha már meggyógyult, és nem maradt következménye a fertőzésnek. 

Keresse az őstermelőket

Az egészséges étkezéssel kapcsolatos gondolatok évről évre változnak. Az egykor népszerű szokások, mint például a zsírok mellőzése az étrendből, mára már elavultak. Új trendek jönnek, amelyek aztán megváltoztatják a táplálkozáshoz való hozzáállást. Az emberek számára a jövőben még fontosabbá válik az, hogy mi van az általuk elfogyasztott ételekben. Tisztában vannak a mesterséges anyagok káros hatásaival, és ezért nő az igény arra, hogy az élelmiszereket „természetes” állapotukban fogyasszák. Így sok gyártó már nem alkalmaz mesterséges színezékeket, tartósítószereket és édesítőket a termékeiben.

Nagyon szuper őstermelői piacok találhatóak már országszerte, ahol biztosan jó minőségű, és vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket, pékárut, és minden mást is be lehet szerezni. Ezek pedig a pékáruk kivételével szinte minden diéta trendbe beilleszthetők – folytatta Orsolya.

A flexitáriánus módszer alapelvei:

• Elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonák fogyasztása.

• Fehérjebevitel terén a hangsúly az állati eredetű fehérjék helyett a növényi eredetűeken van.

• Alkalmanként fogyasztható csak hús és egyéb állati eredetű termék.

• Kerülje a feldolgozott élelmiszereket.

• Korlátozza a hozzáadott cukor-bevitelét.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.