Aktuális

Elmondja a szakértő, mi a jó kávé ismérve

Kóré Károly

2021. március 7. vasárnap 10:00

Többet árt, mint használ a rossz minőségű kávé, a jó azonban pozitív élettani hatásokkal bír. Ezt állapították meg a kutatások. Ezzel Török Ádám barista is egyetért.

Forrás: Shutterstock

Hogyan készül a jó kávé?

A legfontosabb a megfelelő minőségű alapanyag, és az, hogy azt honnan szerezték be. Amennyiben egy tömeggyártott termékről beszélünk, tudni kell, hogy nem érdemes túl jó minőséget várni tőle. A pörköléssel a kávéban levő ízjegyeket jól el lehet fedni. Általában a silányabb kávét szokták szándékosan nagyon sötétre pörkölni, amitől egy egységesen keserű ízt kap. A jó minőségű kávét érdemesebb világosabbra pörkölni.

Egy átlagember nem nagyon tud beszerezni pörköletlen kávét.

Ez igaz, viszont azt a csomagoláson meg tudja nézni, hogy a kávé honnan származik. A bolti polcokon lelhető kávékra általában annyit írnak, hogy 100% arabica, ami teljesen lekövethetetlen, mert ebből nem derül ki a termőterület. Ha azt is feltüntetik, hogy Etiópia melyik régiójából származik a zöldkávé, az már megfelelő információ.

Hol termesztik a legjobb kávékat?

Jelenleg Panamában, Bolíviában és Kolumbiában. Innen származnak a világ legdrágábbjai. A legértékesebb cserjetípusok a panamai Geisha, illetve a kolumbiai Sidra.

Mennyivel készít jobb kávét egy gép, mint a nagymamáink kotyogója?

Nem feltétlenül jobbat, inkább más jellegűt főz. Alapvetően az számít, hogy milyen vizet használunk. Amikor kávét készítünk, a csészénkbe kerülő folyadékban 10-12 százaléknyi lesz az oldott ásványianyag-tartalma. Ebből következik, hogy az ital 90 százaléka a víz. Ha rossz csapvizet használunk, azzal megpecsételjük a végtermék sorsát. Sosem nyerünk olyan jó minőséget, mintha az italt szűrt vízből készítenénk. A vízszűrő kancsókkal szűrt víz már kiválóan alkalmas a kávéfőzésre.

Mi a helyzet a palackos ásványvizekkel?

Minél alacsonyabb az ásványianyag-tartalmuk, annál megfelelőbbek a kávéfőzéshez. Ha egy olyan terméket próbálunk használni, amelynek például az ásványianyag-tartalma 610 mg/liter, tudhatjuk, hogy már telített a szerkezete, ezért nem tudjuk kávéval továbbtelíteni. Ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan anyagot nem tudunk kioldani a kávéból, amit egyébként ki tudnánk. Ha egy másik vizet nézünk, aminek ugyanez az értéke csupán 80, tudhatjuk, hogy lényegesen jobb eredményt is érünk el.

Két fő csapásirány létezik: a robusta és az arabica. A robusta kávé olyan csersavakat tartalmaz, melyek hosszú távon a gyomrot irritálják, és gyomorrontást okozhatnak. Ez egy tömegtermelt, olcsó kávé. A jó minőségű vízből főzött arabica kávé viszont pozitív élettani hatással bír. A vízhajtó hatásnak köszönhetően tisztítja a vesét, kevésbé alakul ki prosztatadaganat, illetve kisebb lesz a vesekő kialakulásának kockázata. A vérfalak mozgatásából kifolyólag kisebb valószínűséggel alakul ki érelmeszesedés.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vidám fazon és 5 literes fogyasztás: teszten a magyarok egyik új kedvence

astronet.hu

Az Uránusz előreindul és szembesít az elhallgatott kérdésekkel, hogy választ tudjunk adni rájuk

origo.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger - fotók

bama.hu

Megfenyegették a kozármislenyi háziorvost az oltások beadása miatt

origo.hu

Generációs kapcsolatot mutattak ki a dohányzás és a testzsír között

nemzetisport.hu

Női kézilabda: az idény végén visszavonul az ETO kapusa

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

life.hu

Az AstraZeneca oltás újabb ritka mellékhatására derült fény

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

kemma.hu

Busz akadt el a tatabányai halálos baleset helyszínénél

origo.hu

Intenzív havazás volt az éjjel az ország egy részén - képek