Aktuális

Mi is pontosan a büntetőfékezés? Közúti veszélyeztetés, ami bűncselekménynek minősül

Bors

2021. március 28. vasárnap 11:30

Az elmúlt napokban a sajtó tele van a büntetőfékezés kérdésével melyet a feltételezések szerint évekkel ezelőtt egy magyar celeb hajtott végre egy menetrendszerinti buszjárat előtt. De vajon tudjuk-e valóban, mit is takar ez a köznyelvi kifejezés, hiszen ezt a KRESZ ilyen módon nem tartalmazza.

Forrás: Shutterstock

Először is hétköznapi nyelven arra a közúti szituációra használjuk ezt a szót, mikor a közlekedés egyik résztvevővője vélt vagy valós sérelmére alapozva megpróbálja szankcionálni a másik közlekedőt, lassításra, megállásra, vagy esetleg irányváltásra kényszerítve azt.

Szándékos kár

A hivatalos, a jog nyelvén megfogalmazva ez közúti veszélyeztetésnek számít, hiszen „közúti veszélyeztetést követ el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki”. Ilyen formán a jog szándékos közúti bűncselekményként értékeli a sokak által ártatlan szórakozásnak gondolt manővert.

A közlekedési jogász szerint a bíróságok közúti veszélyeztetést állapítanak meg, ha rárántja a kormányt a párhuzamosan szabályosan közlekedőre, ha ok nélkül hirtelen fékezéssel lefékez és a hátul közlekedő belehajt, vagy indok nélkül leszorítja az út széléhez közel közlekedő kerékpározót, de az elöl haladót vészesen megközelíteni, letolni a másikat is ebbe a kategóriába tartozik. Valljuk meg, mindezek sajnos a hazai közlekedésben igen gyakori események.

Tudatosan gondatlan

Kiemelkedő jelentőségű e tekintetben a közlekedési szabályokat magában foglaló KRESZ, amely pontosan felsorolja azokat a magatartásokat, kötelezettségeket és tilalmakat, amelyeket a jármű vezetőjének a közlekedés során be kell tartania. A bűncselekmény megállapításának előfeltétele tehát, hogy a járművezető a szabályokat szándékosan megszegje, vagyis tisztában legyen azzal, hogy az adott esetben mit kellene cselekednie, és ennek tudatosan ne tegyen eleget. Fontos kérdés a szándékosság és a gondatlanság kérdése.

Az elkövető szándéka a vészhelyzetre terjed ki. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a szabályszegés volt szándékos az elkövető részéről, hanem a tettes azt is átlátta, hogy e szabályszegéssel okozati összefüggésben a passzív alanyok életének vagy testi épségének a közvetlen veszélyeztetése is bekövetkezhet, és ő ezt az eredményt kívánta vagy ebbe belenyugodott.

Szigorú büntetés

Tekintettel arra, hogy a közlekedési ügyekben a közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekmény, ezért a jogalkotó is igen szigorú büntetést alkalmaz, nem ritka a letöltendő szabadság vesztés sem, emellett a közúti veszélyeztetést elkövetővel szemben a bíróság járművezetéstől eltiltást is alkalmaz büntetésként.

A bűncselekmény súlyosabbnak minősül, ha súlyos testi sértést, még súlyosabban, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, ennél is súlyosabban, ha halált, legsúlyosabban pedig, ha kettőnél több ember halálát, illetve halálos tömegszerencsétlenséget okoz. A közlekedés nem játék, és a résztvevőknek mindent meg kell tenniük, hogy mindenki biztonságban elérje úti célját.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a napjainkban egyre több autóban megtalálható fedélzeti kamerák segítik vagy sem a közlekedési morál javulását, az ilyen esetek megítélésénél talán hasznos lehet, hiszen senki nem tudhatja, hogy a másik autójában van-e ilyen szerkezet, így talán visszatartó erőt jelent.

További cikkek

Tragédia

Négymilliárdos kártérítést követelnek a Hableány-tragédia áldozatainak hozzátartozói

Búcsú

Játék közben vesztette életét a The Voice és az X Factor fiatal tehetsége

Ez is érdekelhet

she.life.hu

Olyan nyelvleckét kaptam egy német pasitól, hogy míg élek, nem felejtem el

hirtv.hu

Lefejelte a vásárlót, aki csak a dohányboltba akart bemenni - videóval

szon.hu

Sajnos ez történt az Északi körúton! Súlyos sérülésekkel szállították kórházba!

origo.hu

Remekelt az iPhone 13 széria, újra az Apple a legnagyobb okostelefon-gyártó

vg.hu

Hatalmas pofont kapott a Netflix

mandiner.hu

Elemző: Azt hazudták pénteken, hogy meg lehet tartani április 3-án a baloldali népszavazást

origo.hu

Soha nem látott szalagkorlát épül egy magyar út mellett, meg fog lepődni, hogy néz ki - fotók

astronet.hu

A hétvége horoszkópja: új és szokatlan ismeretségek, váratlan szerelmek tűnhetnek fel a hétvégén

origo.hu

Emberi ürülékkel orvosolnák a műtrágyahiányt Észak-Koreában