Perceken múlik, hogy tökéletes legyen a tea

Perceken múlik, hogy tökéletes legyen a tea

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 04. 12:00
Teát már több ezer éve isznak az emberek. A teacserje Ázsiában őshonos, és innen terjedt el az egész világon. A forró ital a teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készült főzet, azonban más szárított gyógynövények és gyümölcsök főzetéből is készülnek teák. Az élettani hatásuk más és más, elkészítésüknél figyelni kell, hogy a számunkra kedvező anyagok benne maradjanak az italban.
Bors

Attól függően, hogy a leszedett tealeveleket hogyan dolgozzák fel, két alapvető típusról, a fekete és a zöld teáról beszélünk. Az előbbinél a feldolgozás során erjesztésnek vetik alá, míg az utóbbinál ez nem történik meg. A különféle teákat ez után keverhetik egymással, ízesíthetik illóolajokkal, adhatnak hozzá fűszereket is, hogy elnyerjék végső ízüket.

Szagmentesen kell tárolni

Erre a legalkalmasabb a száraz, hűvös, fénytől védett hely, egyébként megváltozhat az íze. Légmentes csomagolást alkalmazzunk. Ha ezt a szabályt betartjuk, akkor a szavatossági idő végéig a minőség nem fog változni. Erre a célra legalkalmasabb a fémdoboz, kerámia- vagy porcelánedény, de jó lehet a papírzacskó is.

Arra figyeljünk, hogy se kávéval, se fűszerekkel és más élelmiszerekkel se érintkezzen, mert átveszi az ízüket, illatukat. Hűtőbe se tegyük, mert átveszi a szagokat.  

Klórmentes vizet használjon!

Érdemes ásvány- vagy forrásvizet használni, azért mert a csapvíz általában klóros, sok meszet és ásványi anyagokat tartalmazhat, és ez ronthatja az elkészült tea ízét. Ha ez mégsem áll a rendelkezésünkre, akkor csapvizet forraljunk legalább két percig. Ennyi idő alatt a klór eltávozhat, de alkalmas a szűrőbetéttel tisztított víz is.  

Áztatási idők

Zöld tea: 70-80 fokos vízzel 1-3 percig

Fekete tea: 100 fokos vízzel 3-5 percig

Ízesített fekete tea: 100 fokos vízzel 2,5-3 percig

Gyümölcstea: 100 fokos vízzel minimum 5-8 percig

Gyógyteáknál változó, de általában 100 fokos vízzel 5 percig

Forrázás és áztatás

A teák többségét forrázással készítjük, de van, amit áztatással és van, amit főzéssel. Sokan használnak a forrázáshoz teatojást, aminek az az előnye, hogy teafűdarabok nem kerülnek a vízbe, így elmaradhat az utólagos szűrés.

Figyelni kell arra, hogy a teatojást ne töltsük túlságosan tele, mert akkor a víz nem képes a szükséges mértékben érintkezni vele. Ebből a szempontból előnyös lehet a filteres csomagolás.

Szereti a saját edényt

Kerüljük a fémedényt, a legjobb a porcelán, a kerámia vagy az üveg, és olyan edényt használjunk, amit másra nem. Mielőtt a készítéshez hozzákezdenénk, az edényt öblítsük át forró vízzel!

Előbb a fű, utána víz

Figyeljünk arra, hogy milyen forró a víz, milyen hosszú ideig áztatjuk, és hogy mennyi vízhez mennyi tea az ideális mennyiség. Ha ezeket nem tartjuk be, akkor nem azt az ízt kapjuk, amit vártunk. Először mindig a teát helyezzük a csészébe, és arra kell ráönteni a megfelelő hőmérsékletű vizet. Ez igaz a filteres és a szálas teákra is.

Az elkészítési javaslatot a legtöbb tea csomagolásán feltüntetik, amit érdemes betartani. A túláztatott tea ke­serű lesz a kiáztatott cseranyag miatt. A szálas teákat a megfelelő áztatási idő után kell leszűrni. Áztatás közben néha kevergessük meg a vizet! 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.