Aktuális

Mindenki vigyázzon: Így akarják átverni az időseket az oltással – videó

ap

Létrehozva: 2021.02.26.

<p lang="hu-HU">A védtelen idősekre utazó gazemberek újabban a koronavírus elleni oltásra váró időseket akarját tőrbe csalni – a Bors a helyszínen járt utána a legfrissebb aljas trükknek.

Forrás: Shutterstock

A napokban számos budapesti kerületből érkezett bejelentés, miszerint a csalók a koronavírus elleni védőoltásra váró időseket környékezik meg abból a célból, hogy kirabolják őket. A Zuglói Egészségügyi Szolgálat arra figyelmezteti a nyugdíjasokat, ne dőljenek be a csalóknak.

Nyugodt környezet, nyugtalan lakók

Félelemben élnek a zuglói Csertő utca idős lakói, akiket az elmúlt időszakban valósággal sokkolt, hogy a környéken kisstílű bűnözők garázdálkodnak, akik a nyugdíjasokat próbálják elcsalni otthonukból azzal a címszóval, hogy oltásra kell menniük. Az még a jobbik eset, ha valakihez becsengetnek, hiszen az ajtóban állók a személyes kapcsolatfelvétel során hamarabb vesztik hitelüket, mintha telefonon próbálnák megnyerni maguknak az áldozatot. Ez utóbbi módszer kiszemeltjévé vált Sz. Tamás 87 éves anyósa is.

A Terézvárosig igyekeztek csábítani a csalók, ráadásul 24 óra leforgása alatt kétszer is. Másodjára mondhatni zokon vették, hogy még el sem indult a megadott címre – mesélte a Borsnak a férfi, aki hozzátette: a megfelelő lélekjelenléttel rendelkező, veje szerint roppant karakán asszony közölte hívójával, hogy ő a körzeti orvosánál oltatja be magát és le is tette a telefont.

Betörés, rablás, erőszak – mi lehet a cél?

A panelház közel kétszáz lakásának gondnoka szerint az a legvalószínűbb, hogy a csalók üres ingatlant kívánnak biztosítani maguknak az általuk kijelölt időpontban egy feltételezhető betörés céljából. De az sem kizárt, hogy a várva várt vakcina megérkezésének hírétől felbátorodva útra kelő idősekre a sötét utcán támadnak rá.

Így enyhítsük a koronavírus elleni védőoltás mellékhatásait

Ahogyan minden védőoltásnál, úgy a koronavírus elleni oltóanyag beadását követően is jelentkezhetnek mellékhatások. A tünetek azonban teljesen normálisak, az immunrendszer reagálását jelenti. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy ezek erősebbek a második dózisnál, de az első adag vakcina is okozhat kellemetlen napokat.

Ilyen tünetek jelentkezhetnek

• Fejfájás

• Izomláz

• Hőemelkedés, láz

• Hidegrázás

• Rossz közérzet

• Duzzanat az oltás helyén

• Kipirosodás az oltás helyén

Ezekkel csökkenthetjük a fájdalmat

• Paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapítókkal

• C -és D-vitamin szedésével

•Az oltás helyén vizes borogatással

Az viszont biztos, épület lakói nem először szembesülnek az értékeikre ácsingózó hiénákkal. Alig pár éve két férfi az egyik neves áram- és gázszolgáltató alkalmazottjának adta ki magát, hogy pénzt csaljon ki az ott élőktől. A szöveg akkor az volt, hogy a villanyszekrény 70 ezer forintra taksált biztosítékcseréjére begyűjtsék a szóban forgó összeg felét.

Mindig lesz új a nap alatt

Visszatérő esetre figyelmeztet Sz. Tamás is, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, anyósát sem először környékezték meg az efféle gazemberek.

Már sokadik alkalommal zaklatják hol hihetetlen, hol hihetőbb, de minden esetben gyanús megkeresésekkel – panaszolta a férfi.

Kerestük a 87 éves asszonyt is, ám ő nem szeretett volna nyilatkozni, vejétől azonban megtudtuk, hogy a „klasszikus” trükkel is bepróbálkoztak már nála, mondván baleset érte az unokáját, aki vészhelyzetben most az ő segítségére szorul.

Öröm az ürömben, hogy a hölgy azóta már megkapta a neki szánt védőoltást, természetesen hitelesített helyen, vagyis háziorvosánál, ahová lánya kísérte el.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek