Aktuális

Kockára fagyunk a következő hét napban

Bors

2021. február 11. csütörtök 07:30

Akár mínusz 20 fokig is süllyedhet a hő- mérséklet a szibériai fagyot hozó légbe- törés után, és a hideget nem szabad fél- vállról venni, mert igencsak „meleg” hely- zetekbe kerülhetünk. A következő napokban az utcán a lét a tét.

Sokan gondolják úgy, hogy mínusz tíz fok alatt sem kell nagyobb gondot fordítani a hideg elleni védekezésre és ki lehet menni az utcára sapka vagy melegebb kabát nélkül. Ez azonban egy veszélyes tévedés.

Rossz megoldás az alkohol

A szervezetünk ugyanis akaratunktól függetlenül beindít egy védekezési reakciót. Hidegben az erek öszszehúzódnak, és ettől a tápanyag- és az oxigénellátás is sérül. Kisebb erekben keletkezhetnek vérrögök, az elzáródott erek pedig veszélyeztetik a keringést, ami súlyos következményekkel jár. Kimondottan árt a felmelegedésre szánt alkohol fogyasztása, mert a hidegérzetünket ugyan tompítja, de a szervezet védekező mechanizmusát kikapcsolhatja.

A hideg ellen a szervezet igyekszik hőt termelni, ez okozza a didergést, ami csak ideiglenes megoldás, de számunkra jelzés lehet, hogy baj van. Kihűlés esetén azonnal meleg helyre kell vinni az illetőt, a nedves ruháját szárazra kell cserélni, és sokat segít a hőegyensúly helyreállításához a meleg tea.  

Ilyen idő várható csütörtökön

Csütörtökön a csapadék egyre inkább a keleti tájakra szorul vissza, majd a kora délutáni órákban ott is megszűnik, de a Tisza vonalában további hózáporok kialakulhatnak.

Az északnyugatira, északira forduló szelet estétől egyre nagyobb területen erős, a Dunántúlon, valamint az északkeleti megyékben viharos lökések kísérik. A friss havat nagy területen hordhatja a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -9 és +5 fok között alakul, délkeleten lesz enyhébb az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -6 és +5 fok között várható. A hőmérséklet az ország nagy részén a reggeli órákban éri el maximumát, délutánra már a Délkelet-Alföldön is fagypont alatti értékekre számíthatunk.

Öltözködjön rétegesen!

A réteges öltözködés a hideg elleni védekezés legfontosabb eszköze. A legalsó rétegnek pamut ruhaneműt válasszon, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet. A középső réteg segít megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük, legjobb, ha polár anyagokból készült darabot választ. A felső réteg az időjárás függvénye, szélálló dzsekiről, kabátról lehet szó.

Ez elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt. A kezünkre húzzunk kesztyűt, a sapkánk takarja a fület is, a sálat pedig felhúzhatjuk az orrunkra. Mielőtt az utcára mennénk, a csizmát, a bakancsot érdemes felmelegíteni radiátoron vagy fűtőtesten.

Megszívlelendő jótanácsok

A lakásban tartott ebeket sétáltatáskor fel kell öltöztetni. Ha a járdát felsózták, sétáltatás után a mancsokat langyos vízzel mossuk le. Udvari kutyáknál figyelni kell, hogy a háza szélvédett helyen legyen, és ajánlott a ház alá raklapot helyezni, hogy alulról ne érkezzen hideg.

Sőt, a leghidegebb éjszakákon fogadjuk be az elôszobába kedvencünket! Az autósok ne feledkezzenek meg a fagyálló hűtőfolyadékról és a téli szélvédőmosóról. Az ajtótömítéseket ápolni kell, hogy ne fagyjon közé jég. Figyelni kell az akkumulátor töltését. Ha csíkot húz az ablaktörlő, ki kell cserélni. Legyen kéznél jégkaparó, és meleg ruha elakadás esetére.    

További cikkek

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Tűz

Tűz ütött ki a fővárosi Szent Imre kórházban

Ez is érdekelhet

vg.hu

A Pfizer vezérigazgatója szerint nem járható út négyhavonta oltatni

likebalaton.hu

Szépségverseny, divatbemutató, tánc, kis etyepetye – de strandolni?! Azt nem!

life.hu

Fontos tipp mosogatógép-használóknak: felejtsd ezt a lépést, mielőtt elindítanád a gépet

hirtv.hu

Lemondott a német haditengerészet parancsnoka az ukrajnai válsággal kapcsolatos kijelentései miatt

kemma.hu

Árokba csapódott egy autó Környén a Tatai úton, a tűzoltók kiemelték a roncsból a sofőrt

origo.hu

Döbbenetes mennyiségű édesvíz került az óceánba egy jéghegy miatt

vg.hu

Budapest nyerte a versenyt Pozsonnyal szemben

szon.hu

Nyíregyházi, nyírkarászi, tiszavasvári és ópályi lakosokat fogtak el a rendőrök szombaton

ripost.hu

10 fontos tény az omikronról, a hazai esetszámok 90 százalékáért felelős mutációról

ripost.hu

Fergeteges lesz a lovaglópóz ettől a pikáns trükktől

origo.hu

Hírességek, akik saját éttermet nyitottak, de azzal nem lettek sikeresek