Aktuális

Itt a palacsinta világnapja: 8+1 érdekes tény, amit biztosan nem tudtál a finomságról

Bors

Létrehozva: 2021.02.16.

Már csak néhányat kell aludni, és joggal tömhetjük tele magunkat palacsintával, hamarosan ugyanis itt a palacsinta világnapja! Most 8+1 olyan tényt árulunk el mindenki kedvenc finomságáról, amiről csak kevesen tudtak.

Forrás: Pixabay

Idén február 16-án ünnepeljük a palacsinta világnapját: ez a húsvét előtti 47. napra, azaz húshagyó keddre esik. Az ünnep mozgó dátum, általában február 3. és március 9. közé esik.

A világ több pontján ünneplik a palacsinta világnapját, sokan mégsem ismerik igazán kedvenc finomságukat. Összegyűjtöttünk 8+1 érdekességet, amelyeket valószínűleg te sem tudtál a palacsintáról.

1. Innen származik a palacsinta

Az első palacsinták a római korra tehetők. Paládi-Kovács Attila Magyar néprajz című kötetében arról ír, hogy a palacsinta a római légiók által terjedhetett el a Duna medencéjében, és haladt nyugatabbra a német, a francia és az angol területekre is. Az első magyar nyelvű palacsintarecept az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának 16. századi szakácskönyvében olvasható.

2. Ezért palacsinta a neve

Neve a latin placentából, vagyis lepényből ered. Angolul, franciául „crepe” néven ismerik, ami a palacsinta ráncos, laza textúrájára vezethető vissza: gondoljunk csak például a krepp papírra.

3. Az eredeti recept

A népi hiedelem szerint minden olyan tartalékot fel kell élni húshagyókeddig, amit azután a böjt alkalmával tilos lesz fogyasztani. Ebből ered az első palacsinták receptje is. Ezért az összetevők között például a tojás, illetve az akkoriban használt zsír is szerepel, valamint épp emiatt a töltelék húsos volt. A recept további hozzávalói a megmaradt élelmiszerekre vonatkoznak.

Ez a ma ismert alaprecept

A legtöbb háziasszony palacsintával kezdi szakácstudományát, amihez elengedhetetlen az alaprecept ismerete.

A hagyományos palacsinta hozzávalói: 4 db tojás * 20 g kristálycukor * 1 csipet só * 150 g liszt * 2 dl tej * 2 dl ásványvíz. A mennyiség körülbelül 10 darab palacsintához elegendő.

4. Palacsinta és palacsinta

Amerikában palacsinta címszóval a hagyományostól eltérő édességet fogyasztanak az emberek, amit „pancake” névre kereszteltek. Habár különbözik az általunk ismerttől, a palacsinta világnapján (meg úgy általában) ott mégis inkább azt fogyasztják. Palacsinta és pancake között a leglényegesebb különbség az összetevőkben rejlik: míg az amerikaiban minden esetben megtalálható valami térfogatnövelő – például szódabikarbóna vagy sütőpor –, addig a hagyományosban nincs ilyen. Ez a külsején is jól látszik: az amerikai palacsinta kisebb, ducibb, magasabb, és a tetejét ízesítik.

5. Végtelen módozat

Ha szóba kerül a palacsinta, a legtöbbünknek hirtelen a lekvárral, kakaóval töltött édesség jut eszébe, ám ahogyan az első receptek is mutatják: épp ugyanolyan népszerű a sós töltelékkel készített palacsinta is. Főleg, ha eszünkbe jut a hortobágyi palacsinta. Az ízesítések mellett már csak a fantázia szabhat határt a palacsintás fogásoknak: készülhet belőle a lapok felhalmozásával például torta, gondosan betekerve töltött-rántott fogás, de a rakott palacsinta is egy megszokott módozat.

6. Abszolút első

Egy korábbi felmérés szerint Magyarországon toronymagasan vezeti a legnépszerűbb desszertek listáját a palacsinta. Ízesítés szempontjából a mogyorókrémes kapta az első helyezést, ezután következik a kakaós és a túrós.

7. Így lehet csak tökéletes

Talán nem okoz nagy meglepetést, de csak úgy készíthetünk igazán tökéletes palacsintát, ha palacsintasütőt használunk. Ez az eszköz minden esetben egy lapos, tapadásmentes felülettel rendelkező serpenyő, amiben a hő pont úgy képes eloszlani, hogy a vékony tészta mindenhol megfelelő hőt kapjon és tökéletesre süljön a finomság.

8. Világszerte imádják

A palacsinta hihetetlenül népszerű más országokban is, több nemzet gasztronómiáját gazdagítja: sokszor persze sajátos plusz összetevőkkel. A palacsinta méltán kedvelt fogás Európa-szerte, Ázsiába, Afrikában, Amerikában és Ausztráliában is. Több nemzet streetfoodként is árusítja, így a városnézés meglehetősen komfortossá válik számos országban.

+1 Titkos összetevők

Szerencsére nincs kőbe vésve a palacsinta alapreceptje, ezért sokan sokféleképpen módosítják azt. Egy-egy plusz összetevővel olyan csavart vihetünk a palacsintaélménybe, hogy miközben a megszokott ízvilág megmarad, egy kicsivel mégis jobb és jobb lesz a végeredmény.

Ha plusz alapanyagban gondolkodunk, a vaj a legjobb választás. Egy kisebb lábasban melegíteni kezdem a felkockázott vajat, megvárom, amíg felhabzik, majd amikor eléri a gyönyörű aranysárga színt, és a konyhát kellemes dióillat lepi el, lehúzom a tűzről, leszűröm és megvárom, hogy lehűljön. Közben bekeverem az alapreceptet – javasolja Tőzsér László séf.

Mint mondja, ha elkészült a tészta, a kihűlt barnított vajat lassan, folyamatosan keverve hozzácsurgatjuk, és kész a vajas palacsintatészta.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135633_auto_resized.jpg
origo.hu

Elon Musk döbbenetes jóslata az amerikai elnökválasztásról mindenkit sokkolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27114_resized.jpg?avcount=1713286508
origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132650_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Hiába kiabáltam, hogy állítsák meg" – piroson tekert át a hároméves kecskeméti kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17131976_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Az orosz fegyveres erők francia zsoldosok állását találták el Szlavjanszkban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132348_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134259_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27127_resized.jpg?avcount=1713286508
origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135353_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 17.: a Halak döntést hoz, az Ikrek tisztáz egy félreértést

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132168_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez mindent megváltoztat, súlyos döntést hozott Katalin és Vilmos

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135373_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, ezekben a percekben mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17127599_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A sztárjósnő elárulta, melyik pár marad együtt Házasság első látásra végén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/FtBFJc8Dms7mbbCoDWlvvoqmcWMj_63I81iJBWhHEUE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I2NzM1YWFhNmFiZTQ3MjI4ZWUzNDM3N2U1YWRhOWEw.jpg
Tragédia

"Csendre és nyugalomra van szükségünk" - Szívszaggató posztban búcsúzott családja a ráckeresztúri repülőbaleset pilótájától

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vBuKAJglqrtYE5JKhUXNdqvy-IDY6mGzEVuRlQ-w1SM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkZWExOTUyZTM4NTQ0YmM5YThhMzIzYmM2MDk3MjAy.jpg
Botrány

Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte