Aktuális

Indul a pontyszezon: Így lehetünk hatékonyabbak

Bors

2021. február 26. péntek 13:30

Közel 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a márciusi pontyozással foglalkozunk.

Néhány nap múlva beköszönt a tavasz, és elérkezik az az idő, amire a legtöbb horgász vár: kezdődik a pecaszezon. A víz felmelegedésével előbújnak vermelőhelyükről a kopoltyúsok, és újra aktívabban táplálkoznak, mint a téli időszakban, így könnyebben tudjuk horogra csalni őket.

Sekély esély

Leggyorsabban a part közeli területek melegednek fel, ezért érdemes a sekélyebb vízterületeken próbálkoznunk márciusban.

– Ahol a táplálék, ott a hal. Kora tavasszal még a kapitális pontyok is szívesen merészkednek ki partközelbe, hogy megtömjék a bendőjüket szúnyoglárvával, vízibolhával vagy csigával – fogalmazott a Borsnak Kraksner Mátyás, a Cat & Carp Smoke Team horgásza.

– Nem kell tartanunk a vízmélységtől, az óriási halak is képesek észrevétlenül táplálkozni a sekélyebb részeken. A sikeres bojlis horgász kiemelte: folyónál eredményesek lehetünk olyan partszakaszon, ahol van lehetősége a tápláléknak „megállni”, vagyis kevésbé folyik a víz. Ilyen helyek azok, ahol különböző akadályok felfogják a sodrást. A tavakon pedig figyeljünk a pontymozgásokra, a lehetséges búvóhelyekre, például a vízbe nyúló fákra, ná­dasokra, valamint a be­folyókra, ahol oxigéndúsabb a víz.

A kevesebb néha több

Több cikkünkben is felhívtuk már olvasóink figyelmét a túletetés veszélyeire. A márciusi időszakban különösen ügyeljünk arra, hogy kevesebb, de minőségibb táplálékkal csalogassuk a horgunk közelébe a pontyokat. A lelassult életvitel miatt ugyanis nehezebben emésztik meg a táplálékot, ezért kevesebbet is esznek, vagyis az etetéssel már jóllakathatjuk őket.

Fontos, hogy kis területre szórjuk a csalogatót, ami magas tápértékű pellet vagy nagy szénhidráttartalmú etetőanyag legyen – tette hozzá a Cat & Carp Smoke Team pecása, aki kitért arra is, mivel csalizzunk.  – A legtöbb esetben a nagyon apró, 6-8 milliméteres intenzív aromájú, élénk színű csemegékkel lehetünk a legeredményesebbek. Növelheti a kapási esélyünket, ha a szokásos hajszálelőkés/csalitüskés felkínálás mellé egy-két szem csonti kerül még fel a horogra.

Ellenőrizzük a felszerelésünket!

Korábban a világbajnok horgász, Walter Tamás már jelezte, hogy a damilunkat minden szezonkezdet előtt érdemes lecserélnünk, hiszen ez a kapocs a pecás és a hal között, ám nemcsak erre érdemes ügyelnünk. A ládánkat feltétlenül nézzük át, hogy egyetlen szükséges felszerelésből (forgókapcsok, gumiütközők, ólmok, kosarak, horgok) se szenvedjünk hiányt.

– Én például minden télen előre kötök tíz szereléket, mert annyira biztosan szükségem van, és így a vízparton már nem kell ezzel bíbelődnöm – tette hozzá Kraksner, aki felhívta olvasóink figyelmét arra is, hogy a tavalyi fogási naplót február 28-ig lehet büntetés nélkül leadni.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

likebalaton.hu

A Balatonnál is szép számmal számolhatunk fülesbaglyokat

life.hu

Végre! Megszólalt Kembe Sorel: ilyen a kapcsolata gyerek anyjával, Kondákor Zsófival

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter saját közönségének hozzátartóin viccelődött

szon.hu

Törölközőben mutatta meg magát az Exatlon riportere, Nagy Réka

origo.hu

Nagy számokkal dobálózhat a Motorola következő prémium mobilja

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

vg.hu

Az omikron egyik alváltozata az eddigieknél is fertőzőbb lehet

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

borsonline.hu

Most jelentette be az örömhírt Krausz Gábor: Úton a következő!

origo.hu

Puszta kézzel tettek odébb egy autót a svéd kézisek Budapesten - videó