Így készítette Koós János a juhtúrós puliszkát marhatokánnyal - Recepttel

Így készítette Koós János a juhtúrós puliszkát marhatokánnyal - Recepttel

juh
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 06. 16:30
Koós János nagy rajongója volt a magyar konyhának és ezt egy eddig csak alig látott szakácskönyvben meg is mutatta.
Bors

Lehet szidni a 80-as évek konyhaművészetét – és sokan meg is teszik –, hogy túl zsíros volt, cukros és egészségtelen, de azért mégiscsak azok voltak az igazán jó kaják. Színész- és zenészóriásaink is tudták, ha jót akarnak enni, kiadósat kell főzni, és ezt meg is mu­tatták 1983-ban a Zeneműkiadó gondozásában megjelent Ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv című kötetben.

A szakácskönyv nemcsak re­mek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez.

Koós János Juhtúrós puliszkája marhatokánnyal (4 személyre)

Hozzávalók a puliszkához: 35-40 dkg kukoricaliszt (vagy kukoricadara) * 2 l víz, só * 1 evőkanál grízes liszt * 10 dkg füstölt szalonna * 20-25 dkg juhtúró * vaj a kikenéshez

Hozzávalók a tokányhoz: 1 kg marhahús * 10 dkg zsír * 1 evőkanál liszt * 2 fej vöröshagyma * 1 dl száraz vörösbor * só, bors * esetleg kevés paradicsompüré (a hagymás zsírba pirítjuk).

Elkészítés:

1. A tokányhoz csíkokra vágjuk a húst. A zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd felöntjük fél csésze vízzel, s kicsit főzzük. Beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, s időnként bort öntünk hozzá. Lefedve kis tűzön puhára főzzük. Jó rövid legyen a leve.

2. 2 liter sózott vízbe állandóan kevergetve markunkból lassan beleszórjuk a kukoricalisztet, s kb. negyedórát főzzük. Közben állandóan kevergetjük, különben megcsomósodik.

3. A sűrűre főtt puliszkába (ha kukoricaliszttel készítettük) beleszórjuk az egy evőkanál grízes lisztet. Néhány percre félretesszük, hogy szikkadjon kicsit.

4. Kisütjük a kockára vágott füstölt szalonnát, leszűrjük, félretesszük a zsírját. Egy jénai tál oldalát vékonyan kivajazunk. Egy evőkanállal – amelyet minden alkalommal a szalonna kiolvasztott zsírjába mártunk – a puliszkát 2-3 cm vastagon a jénai tálba terítjük, megszórjuk juhtúróval, s vékonyan meglocsoljuk a szalonna zsírjával. Erre ismét puliszkát terítünk, majd juhtúrót és zsírt, s így tovább, amíg a tál meg nem telik. A rétegek közé kevés reszelt sajtot is szórhatunk. A legfelső réteg túró legyen.

5. A tetejére tehetünk vékony, becakkozott szalonnaszeleteket vagy a kockára vágott kisütött szalonnát, majd a sütőben addig sütjük, amíg a szalonna meg nem pirul. A túrós puliszka a szaftos tokánnyal együtt nagyon ízletes – legalábbis én szeretem.

Még több tokány receptet itt talál.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.