Aktuális

Ezzel a koronavírusosoknak szánt gyógyszerrel kereskedett a budapesti orvos – azok életét is veszélyeztette akiknek eladta a szert

Bors

2021. február 19. péntek 11:15

Elképesztő aljasság! Miközben a koronavírus-osztályokon ezrek életéért küzdenek megfeszített erővel, addig egy fővárosi kórház orvosa nagyobb készletet lopott a pirulákból, hogy azt pénzért árulja otthon lábadozó Covid-betegeknek. A járványon nyerészkedő doktortól és társától közel egymillió forintot foglaltak le.

A Bors információi szerint a doktor favipiravir hatóanyagú készítményeket vett ma­gához, hogy azokat értékesítse. Tudni kell: ezek a gyógyszerek csak kórházban alkalmazhatóak, háziorvos sem írhatja fel őket, és kifejezetten eredményesen használják a középsúlyos állapotban lévő betegek megmentéséhez. Az otthoni karanténban lévő Covid-betegeknek nincs szükségük ilyen gyógyszerekre.

A doki egyik páciense volt a közvetítő

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) felderítése alapján indult ügyben egy budapesti kórházban dolgozó orvos érintett. A munkaköréből adódóan hozzáférése volt a Covid-19 vírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez, amelyek

kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett adhatók a betegeknek.

A Bors biztos forrásból úgy értesült: favipiravir hatóanyagú gyógyszerekről van szó. A megalapozott gyanú szerint az orvos egy korábbi páciensének közreműködésével a Covid-19 vírus által okozott be­tegségben szenvedőknek szánt gyógyszereket ellenszolgáltatásért cserébe, rendszeres haszonszerzésre törekedve jogellenesen értékesítette.

– Az orvos a cselekményével az egészségügyi intézmény készletét csökkentette, és ezáltal a kórházban koronavírus-betegségben szenvedők életét, illetve egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Ezen túlmenően azoknak az egészséges, gyógyszeres kezelésre nem jogosult személyeknek az egészségét is veszélyeztette, akiknek a fenti gyógyszereket jogellenesen értékesítették – tájékoztatta a Borsot Bagoly Bettina, a Fővárosi Fő­ügyészség szóvivője.

Akció több helyszínen

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség tegnap a Nemzeti Védelmi Szolgálattal, valamint a Készenléti Rendőrség egységeivel együttműködve összehangolt, 11 helyszínt érintő – kutatásokkal egybekötött – akciót hajtott végre. A kutatások során az eljáró ügyészek több helyszínen gyógyszereket, vesztegetéssel összefüggésbe hozható készpénzt és egyéb tárgyi bizonyítékokat foglaltak le, amelyek a fenti bűncselekmények gyanúját alátámasztották.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben eddig összesen öt embert állított elő, két személyt – köztük az orvost – őrizetbe vett.

Több millió adag pirula érkezett

A japánok által kifejlesztett úgynevezett antivirális gyógyszer hatóanyaga, a favipiravir eredetileg az influenza kezelésére szolgál, de eredményesen használták már az ebolajárvány alatt is. Ez a gyógyszer segíti a koronavírusos betegek gyógyulását, enyhíti a tüneteket. Tavaly de­cember elejéig 4,8 millió favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett Magyarországra: 2,8 millió Kínából és 2 millió Japánból.

További cikkek

Gyilkosság

Hat családtagjával végzett a vérfertőző lelkész

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Heti horoszkóp 2022. január 24-30.: Bármit elérhetünk ezen a héten

metropol.hu

A jövő héten tetőzhet az ötödik hullám Magyarországon

origo.hu

Megnyílt a Hungarikum kiállítóház Lakiteleken - fotók

bama.hu

Nagy hírt jelentett be Marsalkó Dávid, Nádai Anikó megmutatta - ezt posztolták hírességeink

origo.hu

Döbbenetes mennyiségű édesvíz került az óceánba egy jéghegy miatt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: félpályás góllal mentett pontot Oroszország

vg.hu

Budapest nyerte a versenyt Pozsonnyal szemben

ripost.hu

Fergeteges lesz a lovaglópóz ettől a pikáns trükktől

szon.hu

Nyíregyházi, nyírkarászi, tiszavasvári és ópályi lakosokat fogtak el a rendőrök szombaton

origo.hu

Nézegessen képeket az egykori magyar gyorsétteremláncról, a City Grillről!