Aktuális

Dr. Rényi-Vámos Ferenc: Nem kizárt, hogy egy koronavírusban károsodott tüdőt is ki lehet cserélni

Bors

2021. február 4. csütörtök 20:15

A tüdőtranszplantáció igen fejlett orvostechnikai hátteret igényel, mely Magyarországon már 2015 óta rendelkezésre áll. A szakemberek mára már 101 ilyen sikeres operációt hajtottak végre. A fejlett technológiának hála a műtüdő kezelés is sikerrel működik, mely most a koronavírus-járvány idején is eredményesen bevethető.

Forrás: Pexels.com

A mai jubileumi sajtótájékoztatón Prof. Dr. Kásler Miklós beszélt a mára már 101-re nőtt sikeresen elvégzett magyar tüdőtranszplantációkról. A tájékoztatón jelen volt Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója, Dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Mellkassebészeti Központ vezetője és Prof. Dr. Elek Jenő osztályvezető főorvos is. Dr. Rényi-Vámos Ferenc a sajtótájékozttaó után külön válaszolt a Bors kérdéseire is.

sikeres fejlesztés eredménye

Dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika igazgatója és az Országos Onkológiai Inétezet Mellkassebészeti Központ vezetője szerint a magyar kormány részéről hatalmas fejlesztés volt, hogy a program 1 milliárd forintból el tudott indulni.

2015 előtt még Bécsbe kellett kivinni a betegeket, ma már erre nincs szükség. A környező országok jelentős részében ilyen műtétekre a mai napig nincs lehetőség.Ez egy igen magas szintű orvosi technika, ami jelzi a magyar egészségügy fejlettségét – emelte ki a mellkassebész.

hatalmas megterhelés a szervezetnek

Tüdőátültetést olyan betegeknél kell végezni, akik valamilyen végstádiumú tüdőbetegséggel küzdenek.

Ezek a betegek oxigénpalack segítségével lélegeznek és semmilyen fizikai aktivitásra nem képesek. A műtét után bicikliznek, hegyet másznak, disznót vágnak, vagyis visszakapják az életüket – magyarázta Dr. Rényi-Vámos Ferenc a Borsnak.

– Ez egy óriási nagy műtét, ami hatalmas megterhelést, és nagyon komoly szakmai kihívást jelent. A könnyebb műtétek hat óra alatt vannak készen, míg egy nehezebb műtét tíz-tizenkét óráig is tarthat. Daganatos megbetegedéseknél nem lehet átültetni a tüdőt – mutatott rá a Mellkassebészeti Központ vezetője, aki szerint nem kizárt, hogy egy koronavírusban károsodott tüdőt is ki lehet cserélni.

Nem mindegy, milyen a donor

Az változó, hogy egy betegnek mennyit kell várnia egy donorra, de általában a listára kerülést követő egy éven belül sikerül.

– A transzplantált betegek rendszeresen járnak kontrollra és életük végéig kilökődést gátló gyógyszereket kell szedniük, ami mellett teljes értékű életet tudnak élni. Volt betegünk, aki új tüdővel mászta meg a Kilimanjarot

A donorfelajánlás esetén a legfontosabb, hogy egyezzen a vércsoport, de a testméret is lényeges, hiszen a mellüreg egy zárt doboz és nem tudunk az eredetitől sokkal nagyobb tüdőt betenni. Egy két méteres férfi tüdeje akár kétszer akkora is lehet, mint egy 150 centiméteres törékeny nőé – világított rá Dr. Rényi-Vámos Ferenc.

További cikkek

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

FÖLD

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Arcod, amikor a baloldal miniszterelnök-jelöltje doktorrá avat (videó)

borsonline.hu

Ájultra erőszakolták a 3 gyermekes édesanyát, borzalmas, ki művelte ezt vele

she.life.hu

Másfél éve nincs pasim. Mégis, hogyan kaphattam hüvelygombát?

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely: Sz…rok rá, mi van a hangfelvételeken + videó

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Pusztulásra ítéltek egy hálóba gabalyodott hosszúszárnyú bálnát

origo.hu

Szijjártó Péter: Az erős, nemzeti alapon álló élelmiszeripar nagyban befolyásolja egy ország erejét

vg.hu

A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca oltása

vg.hu

Home office-ban van? Így alakul a távmunka költségtérítése

vg.hu

Ezekben a városokban emelkedett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

origo.hu

Szabó István Hollywood magyar alapítójára emlékezett - videó