Szaftos füstölt hús a bableves lelke

Szaftos füstölt hús a bableves lelke

csülök
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 16. 12:00
A hideg téli napokon igazán jólesik egy nagy tányér forró bableves. A főételként is kiváló étel titkairól faggattuk a szakácsokat.
Bors

Diétázók is ehetik

Schobert Norbert elmondta, hogy a csülkös bablevest a détázók is nyugodtan ehetik, ha kihagyják belőle a lisztes habarást és a csipetkét. Készítsük el ugyanúgy a levest, ahogy szoktuk, de ne liszttel, hanem önmagával sűrítsük, vagyis egy kis pohárnyit vegyünk ki a kész levesből, turmixoljuk össze, majd ezt keverjük vissza a levesbe.

Legyen intenzív a zsálya aromája 

Stelián Horilla, egy egri olasz étterem séfje a toszkán bablevest ajánlja a hideg téli napokra.

A babot előző este hideg vízben beáztatjuk, többször átmossuk, majd csapott evőkanál sóval és 1 babérlevéllel közepes lángon feltesszük főni, közben folyamatosan habozzuk.

Egy másik fazékban a kockára vágott burgundi sonkát lepirítjuk, szűrős kanállal kivesszük, majd a visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Magas lángon sötétre pirítjuk az alapunkat, ekkor hozzátesszük a fokhagymát, szárított fűszereket, a friss zsálya apróra vágott felét, a zsírjára pirított burgundi sonkát, a fél karikára vágott sárga- és fehérrépát, a felaprított pepperónit.

Ezt az egyveleget összeforgatjuk magas lángon, majd felöntjük a fehérborral, alaplével, hozzáadunk egy babérlevelet, valamint az aprított paradicsomkonzervet, és közepes lángon főzzük.

Amikor már majdnem megfőtt és a levesalapunkban is resre főttek a zöldségek, a babot a főzőlevének a felével hozzáadjuk a levesünkhöz, és készre főzzük.

Sóval és borssal ízesítjük. Tálalás előtt a zsálya másik felét is beleszórjuk a forró levesbe, hogy még intenzívebb legyen a zsálya aromája. Az angol zellert kierezzük egy kis hámozókéssel, vékonyra vágjuk, majd blansírozzuk. A levest frissen sült gyökérkenyérrel kínáljuk, a tetejét jól megszórjuk parmezánnal és zeller concasséval.

Zsíron pirítsuk meg a hagymát

Hidvégi Károly séf szerint fontos, hogy

a csülkös bableveshez zsíros, szaftos füstölt húst válasszunk, aminek az illatát messziről érezzük.

A füstölt csülköt hideg vízbe áztassuk be 24 órával a főzés előtt, illetve a babbal is így tegyünk. A sertészsírt hevítsük fel, a finomra vágott vöröshagymát rakjuk bele és az egész köménymagot, enyhén sózzuk, pirítsuk aranysárgára, kockára vágott paradicsomot és tévépaprikát tegyünk hozzá és dinszteljük. Ha kell, vízzel öntsük fel picit, ha lepirulna.

A fűszerpaprikát, vágott fokhagymát  és a kockázott zellert adjuk hozzá. Ezt körülbelül 30 percet dinszteljük, ha a zellerkockák elkezdenek szétfőni, húzzuk fel zöldségalaplével vagy vízzel, és rakjunk bele babérlevelet.

Ezt követően a beáztatott csülköt emeljük ki az áztatóvízből és rakjuk bele főni. Így a csülköt puhára főzzük, és akkor van kész a csülök, ha a csontot megfogjuk, próbáljuk kiemelni a fazékból és csak a csont marad a kezünkben. Ezek után kiemeljük a csülköt szűrőkanállal a fűszeres, magyaros fôzőléből. A babot leszűrjük, átmossuk, belerakjuk a magyaros füstölt ízű ínycsiklandó lébe. Ha a bab megpuhul, de nem reped még szét, a kockára vágott sárga- és fehérrépát is belerakjuk. Így főzzük tovább addig, amíg a kockázott zöldségek vágott élei eltűnnek, vagyis picit túlfőzzük. Utána ízesítünk, ha igényli a szánk íze.

A kihűlt csülköt felkockázzuk és belerakjuk a bablevesünkbe és még öt percet forraljuk lassan. Tálaláskor tejföllel és friss vágott petrezselyemmel, erős paprikával ízesítem, díszítem.

Szalai Balázs séf: Káposztával jó a bableves

2 liter hideg vízben a babot főzni kezdjük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott csülköt, és együtt fejezzük be a főzését. A kolozsvári szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott hagymát. Mikor a hagyma aranyszínűre pirult, félrehúzzuk, és megszórjuk pirospaprikával, ezután beleforgatjuk a savanyú káposztát. Kevés vízzel felöntjük, a fűszereket (csipet tárkony, só, bors, 2 babérlevél) hozzáadjuk, majd zúzott fokhagymával ízesítjük. Ha elkészült, felöntjük a babbal és a csülökkel. Közben a lisztet tejföllel simára keverjük, és a levessel hőkiegyenlítünk, majd keverés mellett a leveshez öntjük. Ízlés szerint sült Debrecenivel tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.