Napi 5 adag zöldség váltja ki a kapszulákat

Napi 5 adag zöldség váltja ki a kapszulákat

tél
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 22. 11:00
A téli időszakban, amikor kevesebb zöldséghez-gyümölcshöz jutunk hozzá, sokan a szervezet számára szükséges napi vitamin­mennyiséget a különböző összetételű kapszulák segítségével pótolják. Ez ugyan egyszerűbbnek tűnik, de az emésztés szempontjából kevésbé jó.
Bors

Jó forrás a savanyúság

Azzal mindenki tisztában van, hogy az egészség fenntartásához elengedhetetlenül szükségesek a vitaminok és az ásványi anyagok, azt azonban nem mindenki tudja, hogy ezekből mennyit és hogyan vigye be a szervezetébe.

Fontos mérőszám a zöldség-gyümölcsök mennyisége esetében a napi 4–500 gramm. Ennyit mindenképpen érdemes elfogyasztani a nap folyamán – mondta Frányó Eszter dietetikus Borsnak. 

Ezen a mennyiségen kívül azonban lényeges a változatosság is. Ez egy-egy napon belül és egy hétre is igaz. Minél színesebb, és minél többféle formában fogyasztunk, annál jobb. Téli időszakban, amikor kevésbé érhető el annyi idényzöldség, jól jönnek a savanyúságok, és bátran fogyasszunk akár gyorsfagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket is.

– Az emberek talán azért vá­lasztják az étrend-kiegészítőket, mert az tűnik egyszerűbbnek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ahogy a nevében is benne van, ezek jó esetben csak kiegészítik az étrendünket. És persze a gyümölcsöt sem csak azért esszük, mert például van benne C-vitamin, hanem azért is, mert finom.

Ráadásul van rosttartalma, ami segíti az emésztést, és van víztartalma, ami a napi folyadékbevitelhez is hozzájárul.

Mennyit együnk?

A WHO ajánlása 1990 óta van érvényben, eszerint napi 400 grammot kellene ennünk zöldségből és gyümölcsből, de azóta felmerült, hogy ennek akár a dupláját is el kellene fogyasztani.

A hazai ajánlások alapján naponta legalább 4 adag szükséges több alkalomra szétosztva, melynek 1/3 része legyen gyümölcs, 2/3 része pedig zöldségből származzon. 1 adagnak 100 gramm friss, párolt vagy főtt zöldség számít. A mennyiségből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. A burgonya nem számít bele a napi adagba, magas keményítőtartalma miatt legfeljebb minden második nap kerüljön a tányérunkra.

Válasszunk minél színesebb gyümölcsöket és zöldségeket: keressük a piros, a narancs, a lila és a sötétzöld színűeket. Lehetőség szerint fogyasszunk friss, idényjellegű gyümölcs- és zöldségféléket. A gyorsfagyasztott termékek, valamint a savanyúságok is beleszámítanak a napi fogyasztásunkba.

Együnk rendszeresen szárazhüvelyeseket (pl.: bab, lencse, csicseriborsó) levesnek, főzeléknek, köretnek, salátának, krémnek elkészítve.

Egészséges nassolnivalóként, desszertként együnk inkább gyümölcsöt, gyümölcssalátát. Hetente 2-3 alkalommal ajánlott egy kis maréknyi natúr olajos magvat is elfogyasztani.

Rágcsáljon répát!

Egészséges embereknél, egy változatos, kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel biztosíthatóak a szervezet számára szükséges vitaminok, ásványi anyagok. Ez alól kivételt képez a téli időszakban a D-vitamin, amit érdemes kiegészíteni.

Míg tavasszal, nyáron, amikor többet tartózkodunk a napon, és nagyobb felületen ér minket a napsugár, a D-vitamin termelődik a szervezetünkben is, erre télen azonban nem igazán van lehetőség, és nem tudjuk csak az étrendből fedezni a szükségletet. Télen jó vitaminforrások a gyökérzöldségek is. A zöldségek színe is fontos tényező, hiszen általában ezek a színanyagok antioxidáns hatással rendelkeznek. A sárgarépának például a karotintartalma magas, ami kiváló antioxidáns. C-vita­min­-pótlásként lehetőleg friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk, reggeli mellé például jó egy paprika, uzsonnára pedig egy narancs. Ha pár szem mandulát is mellé teszünk, már E-vitamint is fogyasztottunk. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.