A csirkét is csirkével: felejtse el a száraz csirkemellet, megmutatjuk a legjobb falatokat

A csirkét is csirkével: felejtse el a száraz csirkemellet, megmutatjuk a legjobb falatokat

ebéd
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 31. 11:30
Sokan gondolják a csirkét unalmas ételnek, pedig az egyik legkönnyebben ízesíthető és variálható alapanyag. Egy kis rafinériával pompás fogás válhat belőle.
Bors

Csirkés csorbaleves

Elkészítési idő: 75 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 1,5 l víz * 50 dkg csirkecombfilé * 5 szem bors * 1 vöröshagyma * 2 sárgarépa * 2 fehérrépa * Fél zeller * 2 babérlevél * 5 dkg rizs * 3 tojássárgája * 2 dl tejföl * 1 citrom leve * Fél csokor friss petrezselyem * Só

Feltesszük a vizet forrni, majd beletesszük a kockákra vágott csirkecombfilét és a szemes borsot. Kb. 10-15 percet főzzük, majd lehabozzuk. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, sárgarépát, fehérrépát, a fél zellert és a babérleveleket. Szinte puhulásig (kb. 15-20 perc) főzzük, majd hozzáadjuk a rizst és újabb 15-20 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Amikor minden megpuhult, kivesszük a zellert. Lezárjuk a tüzet. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájákkal és a citrom levével, majd főzőlevet kanalazunk hozzá, hogy minél jobban ki­egyenlítsük a hőt és beleöntjük a levesbe. Jól elkavarjuk. Végül hozzáadjuk a petrezselymet és ízlés szerint sózzuk.

Töltött csirkecombok

Elkészítési idő: 75 perc

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók: 6 csirkecomb * Fél csokor petrezselyem * 2 zsemle * 1 citrom * 1 fej vöröshagyma * 10 dkg húsos füstölt szalonna * 5 dkg zöldbab * Só, bors * 1 tojás * Vaj * 5 dkg zöldborsó

Elkészítés: A hagymát, a szalonnát és a petrezselymet apróra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, najd megdinszteljük rajta a hagymát, majd a zöldbabot is hozzáadjuk és együtt pároljuk pár percig. A zsemléket szeletekre vágjuk és vízbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A kinyomkodott zsemléhez hozzáadunk egy tojást, az aprított petrezselymet, majd egy kevés reszelt citromhéjat is hozzákeverünk. Hozzáadjuk a szalonnás keveréket is. Sózzuk, borsozzuk, majd jól összekeverjük. A combokon a bőrt óvatosan elválasztjuk a hústól úgy, hogy nehogy beszakadjon a bőr. Egy kiskanál segítségével megtöltjük a csirkecombokat. A combokat kívül is sózzuk, borsozzuk. Egy tepsibe kevés olívaolajat öntünk és beletesszük a fűszerezett, töltött combokat bőrös oldalukkal felfelé, vajat csipkedünk rájuk. 200 fokos sütőben, alufólia alatt pároljuk őket kb. 30 percig, majd fólia nélkül süssük még legalább 30 percet, vagy amíg szép aranybarnára sülnek. A sütési idő függ a combok nagyságától is.

Rántott hús kétféle panírral

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 15 dkg kukoricapehely * 4 tojás * Só, bors * 60 dkg csirkemellfilé * 20 dkg zabpehelyliszt * 10 dkg burgonyapehely * Olaj

Elkészítés: A kukoricapelyhet zacskóba tesszük és egy klopfolóval vagy egy vastag talpú üvegpohárral kissé összetörjük, majd egy tálkába öntjük. A tojásokat a sóval és az őrölt borssal felverjük. A húst vékony szeletekre vágjuk és megsóz­zuk. Először beleforgatjuk a lisztbe, utána a tojásba. A csirkemell egyik felét burgonyapehelybe forgatjuk, a másik felét a kukoricapehelybe. Végül felhevített olajban készre sütjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.