Aktuális

Pataky Attila: hetente visszatér a depresszióm a koronavírus után

Bors

2020. december 12. szombat 09:00

A koronavírus kiszámíthatatlan betegség, ezért nem szabad félvállról venni. Vannak, akik tünetmentesen átesnek rajta, ám sokan nem ilyen szerencsések. Egyre többen számolnak be róla, hogy a betegség után komoly depresszióval kellett szembenézniük.

Forrás: Délmagyar

Még az orvostársadalmat is nap mint nap meglepi az új koronavírus-fertőzés, ugyanis szinte minden napra rejteget magáról valami újat ez az igen alattomos betegség. A  Covid-19 a tüdő mellett megtámadhatja a szívet és különböző szerveket, az érrendszert, sőt az idegrendszert is. A betegség kiszámíthatatlan, hiszen még mindig nem tudni, kinél milyen tüneteket okoz a betegség, ami egyelőre sakkban tartja a világot.

Kiszámíthatatlan a hatása

A Bors egyik olvasója azzal a problémával kereste meg szerkesztőségünket, hogy fiatal ismerőse felépült a koronavírusból, azonban komoly pszichés tünetekkel jött ki a kórházból. A depresszió olyannyira elhatalmasodott rajta, hogy csak gyógyszeres kezeléssel tudtak segíteni. A Bors elsőnek dr. Bense Tamást kérdezte meg, aki megerősítette, hogy a koronavírus képes kárt okozni a központi idegrendszerben, ezzel mentális problémát okozva.

– Ahány nap, annyiszor új arcát mutatja a koronafertőzés. Ma már a tudósok felfigyeltek arra, hogy a tüdő, a szív, az ér­rendszer károsítása mellett idegrendszeri elváltozásokat is képes okozni a betegség – ma­gyarázta dr. Bense.

A koronavírusnak kiszámíthatatlanok a tünetei, amik bármikor, bárkinél jelentkezhetnek. Épp ezért igen veszélyes betegség – világított rá a háziorvos, aki szerint várhatóan sok olyan új tünet fog még napvilágra kerülni a Covid-19 tekintetében, amik csak öt-hat hónappal később jelentkeznek a betegségen átesetteknél.

– Köztudott, hogy a vírus képes bekerülni a központi idegrendszerbe, hiszen az íz és szaglás elvesztése is így történik. Ezek általában átmeneti tünetek, de nem lehet tudni, hogy a vírus képes-e akár hosszantartó, vagy akár végleges károsodást okozni a központi idegrendszerben.

Sztárokat is nagyon meggyötört

Pataky Attila a betegség alatt nagyon maga alatt volt, s bár már fizikailag rendben van, ez a depresszív állapot heti rendszerességgel vissza-visszatér nála.

– Ez a betegség az idegrendszerre nagyon komoly hatással van. Amíg tartott nálam a fertőzés, nagyon súlyos szinten jelen volt nálam a depresszió, ami a testi kínok után az egyik leggonoszabb része ennek a betegségnek – mesélte a Borsnak a rockzenész.

– Ez a letörtség még mindig heti rendszerességgel tör rám egy fél óra-órára, de remélem, és hiszem, hogy ez egyre inkább csökkenni fog és végül teljesen elmúlik – mondta a zenész, aki nem gondolta, hogy ilyen komoly utóhatás jelentkezik nála szűk egy hónappal a betegség lezajlása után.

– Mostanában minden rosszabb hírre, sokkal intenzívebben reagálok, mint kellene, egyszerűen könnyebben kiborulok – zárta az Edda frontembere.

– Amíg az ember csak hall erről a betegségről és őt nem érinti, nem tudja átérezni – kezdte a Borsnak Csonka András színművész.

– Mivel nem voltak erős tüneteim, nem kellett szenvednem. Én leginkább attól ijedtem meg, hogy nem lehet tudni, hogy ez a betegség kinél hová fejlődik, megfázásos tüneteket okoz, vagy lélegeztetőgép lesz belőle. Szerintem ez a betegség ettől ilyen rejtélyes, és azt hiszem, mindenki ettől fél a legjobban – világított rá a színművész.

– A karantén alatt szerencsére tudtam kapaszkodni a barátokba, kollégákba, tartottam a kapcsolatot a külvilággal, így nem szigetelődtem el teljesen. Az biztos, hogy el fogok menni egy kontrollra, azt hiszem, az megnyugtat majd. Bízom benne, hogy most néhány hónapig védett vagyok, de természetesen továbbra is óvatos vagyok és nagyon odafigyelek – zárta a színművész, aki elmondta, bosszankodik azokon, akik félvállról veszik a járványt.

Kilátástalan helyzetben

– Intenzív belső feszültség válik dominánssá, ha valaki azt éli meg, hogy nem tud mit tenni, maga alá gyűri a kilátástalanság és a bizonytalanság és a betegséggel járó sok-sok negatív élmény. Ilyenkor sokkal könnyebben alakul ki mentális zavar, depresszió vagy szorongás – magyarázta a pszichoterapeuta, aki szerint a szabályok betartása mellett nem szabad teljesen elzárkózni a négy fal közé – mutatott rá a Borsnak Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta.

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a montenegrói szélső az északmacedón szurkolókra köpött – videó

borsonline.hu

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

life.hu

Pokorny Lia nem bírta lelkileg Babicsek Bernát temetését: a sírba helyezést nem tudta végignézni

szon.hu

Lakástűz a nyíregyházi társasházban: meghalt egy ember

origo.hu

Meggátolja a sütis követést az androidos Firefox Focus

nemzetisport.hu

Légiósok: Németh András góllal debütált a Genkben, Novothnyék is győztek

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet

borsonline.hu

Felfoghatatlan: 4 gyermek maradt árván, szüleik pár nap eltéréssel haltak bele a koronavírusba

life.hu

Több mint tízmillió forintot keres azzal a fiatal fiú, hogy édesapjával szerepel közös fotón

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: íme, Máthé Dominik győztes gólja – videó

origo.hu

Békésen autózott a kihajtó felé, sikítani se volt ideje, és már az élete volt a tét - videó