Aktuális

Napokon belül tetőzhet a járvány

Bors

2020. december 2. szerda 22:00

A szakemberek szerint a napokban éri el csúcspontját a járvány. Néhány napos tetőzés után végre jövő hét közepén remélhetőleg lefelé indul meg a járványgörbe.

Forrás: Mediaworks/arhív

A kormány által meghozott és szigorúan be is tartatott korlátozó intézkedéseknek hála, végre már látszik a fény az alagút végén. Ugyan a járványügyi statisztikák drámai mértéket öltöttek, ezek a szomorú adatok a jövőhét közepétől végre enyhülni látszanak. A szakemberek szerint a járvány ezekben a napokban tetőzik, és néhány nap múlva majd csökkenni kezdenek az esetszámok, a halálozási adatok és a kórházban kezelt – és a lélegeztetett – betegek száma is.

Érezteti hatását a kijárási tilalom

Nagyon úgy tűnik, hogy a november 11-én bevezetett szigorú intézkedések kicsivel több, mint két hét múlva, de végre meghozzák a várva várt eredményt. A következő napokban végre lassulni kezd a járvány, s ha minden jól megy, le is csendesedik mindaddig, míg a vakcinával meg nem kezdik a lakosság immunizálását.

– A járvány második hulláma a napokban érheti el a csúcsot, hiszen a korlátozó intézkedések hatása mostanra ért be – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus.

– Az intézkedéseket egy nagyon erős, felfutó szakaszban hozták meg, ezért van az, hogy a várt két hétnél kicsivel tovább tartott, míg elkezdte éreztetni hatását. Ma ismét rekord magas a halottak száma, de a számok már nem olyan meredeken emelkednek, mint a korábbi napokban – fűzte tovább a virológus, majd hozzátette, a szakma abban bízik, hogy egy-két napon belül tetőzik a járvány, majd a szomorú számok végre csökkenni kezdenek.

Járványgörbét rajzolnak

A szakemberek nap mint nap feljegyzik a járványügyi adatokat, majd ez alapján rajzolják tovább a járványgörbét.

– Nap mint nap követem a járványgörbe alakulását és 3 és 5 napi átlagot számolok. A görbe tetején már látszik a laposodás, a harang alakja már kezd kirajzolódni, kezd vízszintesbe fordulni. Az szinte biztos, hogy a következő napokban megindulnak lefelé a szomorú statisztikai adatok, de az újabb intézkedésektől függ, mi várható a későbbiekben – mutatott rá dr. Rusvai.
A szakember szerint az biztos, hogy a járványgörbe ereszkedése lassabb lesz, mint tavasszal.

– Nagyon gyors volt a vírus felfutása, és nagyon magasra is futott fel az esetszám, így a görbe leszállási ága nem lesz olyan meredek, vagyis lassabb mértékben csökkennek majd a kedvezőtlen járványügyi adatok.

Kedvez az idő a járványnak

A járványtani szakemberek félnek a karácsonyi lazításoktól. Abban bíznak, nem oldják fel a jól bevált korlátozó intézkedéseket.

– A következő napokban a járványgörbe nagy valószínűséggel elkezd majd lefelé indulni. Azt gondolom, ha a következő három hetes időszakban történik egy lazítás, újra emelkedni kezdnek majd a számok. Véleményem szerint legalább addig kellene várni a lazításokkal, míg a számok el nem érik a második hullám kezdeti adatait. Abban most ne bízzon senki, hogy a számok nullára csökkennek, hiszen az első hullámmal ellentétben, most az időjárás nem a mi oldalunkon áll. A nyirkos, hűvös idő kedvez a légzőszervi vírusoknak.
Hogy pontosan melyik napra esik majd a járvány csúcsa, azt még nem tudni, hiszen az csak utólag, a görbe tanulmányozásával állapítható meg.

– A járványgörbén egyértelműen látszik majd, hogy hol volt a tetőpont. Most a vízszintes szakaszra várunk, ami eltarthat egy darabig, utána látszik majd csak, hogy a görbe mikor indul lefelé – zárta a virológus.

További cikkek

Botrány

A hitközség elnöke Márki-Zayról: Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

life.hu

Ez gyors volt! Fotók sejtetik, máris összeköltözött Stana Alexandra és Meggyes Dávid

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

A múltba ragadt a Microsoft összehajtható mobilja

nemzetisport.hu

Férfi kosár: Keller Ákos szerint túl vannak terhelve a magyar válogatott játékosok

vg.hu

Egyre rosszabb a járványhelyzet Romániában

nemzetisport.hu

NB I: Örülnék, ha állandó bajnokesélyes lenne a Puskás Akadémia – Hornyák Zsolt

mandiner.hu

Egy ukrán sorkatona agyonlőtte öt társát

ripost.hu

Ezért érdemes most összegyűjtened 10 tojásos dobozt

origo.hu

Az ország, amit az IMF szerint tönkretehet saját fizetőeszköze