Aktuális

Karácsony egyedül: így magyarázza el a nagyinak, hogy idén nem lehetnek együtt

Bors

Létrehozva: 2020.12.18.

A szakértők most azt mondják, még negatív tesztek birtokában is rizikós az idős rokonokkal ünnepelni. Így mielőbb szükség van arra, hogy elbeszélgessünk a nagyszülőkkel.

Forrás: PEXELS

A koronavírus az egész évet, a vásárlási szokásokat, a közösséghez és az ünnepekhez való viszonyunkat is megváltoztatta. Ma már elképzelhetetlen az, ami tavaly még oly’ természetes volt, hogy összeüljenek a közelebbi és távolabbi rokonok, egyenek, társasozzanak és beszélgessenek egy jót. Pedig sok nagyszülő inkább kifizetné a tesztet is, hogy velük legyen az unokájuk.

Az időseknek most sokkal nehezebb

Ez mindenkinek, de leginkább az időseknek nehéz, akik a koronavírus miatt egész évben fenyegetve érezték magukat, az ő védelmükben alig látogatták őket az unokák és a gyerekek és még szeretet ünnepén sem lehetnek a rokonokkal.Tudjuk nagyon jól, hogy a sütés-főzés számukra nem egyszerű közétkeztetés, hanem a szeretet kinyilvánításának egy formája, amitől ez a karácsony sokakat megfoszt majd.

A Bors egy pszichológus segítségét kérte, hogy megmutathassuk, hogyan magyarázzuk el a rokonoknak, hogy idén nem lehetünk együtt.

Közös döntés legyen az ünnepi menetrend

– Az első és legfontosabb az, hogy akár amellett döntenek, hogy együtt, akár úgy, hogy külön ünnepelnek, egységes álláspont legyen a családban az ünnep lebonyolításával kapcsolatban, és ha ez a mindenki számára elfogadható egyezmény megszületett, akkor ahhoz mindenki tartsa is magát. Ha például a felnőtt testvérek megegyeztek, hogy az unokákkal nem látogatják meg az idős szüleiket, ne forduljon elő az, hogy egyikük szenteste mégis átkocsikázik, mondván, csak negyed órára ment – kezdte Makai Gábor, hozzátéve, ha közös döntés született, a felelősséget se hárítsuk át a rokonokra. Döntéskor mérlegeljük az idős hozzátartozó korát, hogy van-e krónikus megbetegedése és az is szerepelhet a döntésben, hogy volt-e már valaki a családban, aki átesett a víruson.

Legyünk tisztában a veszélyekkel és ezt mondjuk is el a nagyinak

– A találkozás most rizikófaktor, esély a megfertőződésre és egyáltalán nem bagatell dolog, így a menet megbeszélését sem szabad elbagatellizálni. A döntésbe pedig az idős hozzátartozót is be kell vonni, ne 23-án délután szóljunk a nagyinak, hogy nem megyünk. Ha velük együtt hozunk döntést, jobban megértik a miérteket, nem úgy élik meg a távolmaradást, hogy ők nem fontosak, nem számítanak – magyarázta a pszichológus, aki hangsúlyozta azt is, egy megbeszélés sem elég.

– Azt tanácsolom, sokszor, folyamatosan beszéljenek az ünnepekről az idős hozzátartozókkal, ugyanis ez is növeli az értékesség érzését az idősebb rokonokban. Minél többször beszéljük át a dolgokat ész érvekkel, racionálisan, elemezve és értékelve a kialakult helyzetet a tudomány alapjain haladva, annál természetesebb lesz mindenki számára.

Alternatív utak, vészforgatókönyvek

A jelenlegi helyzet megtanított minket arra is, hogy ne ragaszkodjunk egyféle forgatókönyvhöz, mindig szükség van B-tervre. Ez lehet az, hogy mindenki tesztelteti magát koronavírusra közvetlenül a nagy nap előtt (bár tudjuk, hogy a negatív teszt sem jelent biztonságot), hogy a családtagok csak a szabadban találkoznak rövid időre, vagy az, hogy online-karácsonyt tartanak.

– És bizony az is egy nagyon járható út, hogy ha nem is mennek be az unokák, gyerekek a nagyi lakásába, az ételért, amit szeretettel készített, bizony odamennek. A legtöbb nagyszülőt élteti, életenergiával tölti fel, ha készülhet a karácsonyra, süthet-főzhet, ez viszi előre őket. Ne fosszuk meg őket ettől az élménytől!

VAN SEGÍTSÉG!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

A mindenkori, hatályos jogszabályokról, látszámstopról és hasznos tudnivalókról a Kormány koronavírus tájékoztatási oldalán találhat több információt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173335_auto_resized.jpg
origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714613710
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177870_auto_resized.png
hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180573_auto_resized.png
metropol.hu

Tejútrendszer, Szaturnusz, meteorok – Ilyen csodát nem sokat látsz évente az égbolton

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175611_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27655_resized.jpg?avcount=1714613710
origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714613710
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó