Aktuális

Szenzációs felfedezés - Már vissza fordítható az öregedés

D. G.

2020. november 25. szerda 10:30

Évszázadok óta foglalkoztatja az embereket, hogyan lehet lassítani az évek múlását, az öregedést. Nem csak a nők, de a férfiak is küzdenek a ráncokkal, a korral járó betegségekkel. De most izraeli tudósok fantasztikus bejelentést tettek: a hiperbár oxigénterápia az egészséges felnőtteknél nemcsak lassítja, hanem megállítja és vissza is fordíthatja az öregedési folyamatokat.

Forrás: Shutterstock

Visszafordítja a sejtek öregedését

A Tel-avivi Egyetem és az izraeli Samír kórház közös tesztelésbe kezdett. 35 egészséges, 64 éves vagy an­nál idősebb személynek 60 hiperbár, vagyis ma­gasnyomású oxigénkezelést adtak 90 napig. A résztvevőktől vérmintát vettek a terápia előtt, majd utána is. A kísérlet során sem az életmódjukon, sem az étkezési szokásaikon, sem pedig az egészségügyi kezeléseiken nem változtattak, így elméletben kizárható, hogy a változást valamilyen más tényező idézte volna elő.

Arra voltak kíváncsiak, hogy a vérben lévő immunsejtek hogyan változtak, milyen hatással volt az oxigénterápia az öreg és rosszul működő sej­tek felhalmozódására a szervezetben. S bár ez a technológia már régen használatban volt, a végeredmény mégis mindenkit meglepett. A telomerek (a kromoszómát alkotó DNS végén lévő többszörösen ismétlődő részekből álló szakasz) jelentősen hosszabbá váltak, míg az öregedő sejtek száma csökkent. Vagyis sikerült visszafordítani az öregedés folyamatát. A sejtek öregedésével együtt a telomerek egyre rövidülnek, míg végül a sejt osztódása leáll, és sejthalál következik be. Az idő múlásával a szervezetünkben egyre több lesz az osztódásra képtelen sejt, gyakorlatilag ezt tekinthetjük annak a folyamatnak, amit öregedésnek szoktunk nevezni.

– A telomerek hosszának jelentős növekedése az eljárás következtében újabb bizonyítékot szolgáltat a tudományos közösségnek arra, hogy

az öregedés igenis visszafordítható sejtbiológiai szinten

– írta az erről kiadott sajtóközlemény­ben Shai Efrati, a kutatás egyik vezetője.

Kleopátra ölni tudott volna érte

A történelem első szépségkirálynője, aki kora két nagyhatalmú vezérét is elcsábította, semmit nem bízott e véletlenre, ha a szépségről és a fiatalságáról volt szó. A legendák szerint mindent meg is tett csábos külseje megőrzése érdekében, naponta vett mézes és szamártejes fürdőket, arcát pedig aloéval dörzsölte, hogy csillogó legyen, mindezt kr. e. az 50-es években. A felkavaró szépség, Stuart Maria pedig a 17. században a szőlőkivonat bőrlágyító hatását használta ki, amikor borban fürdött.

Egész végig itt volt a szemünk előtt

A magasnyomású oxigénterápiát egyébként régóta, több mint egy évszázada használják a búvároknál fellépő dekompressziós betegség kezelésére, ami akkor lép fel, amikor a szervezetből a túlzottan gyors emelkedés miatt a nitrogénbuborékok nem tudnak kellő sebességgel távozni. A kezelés során a pácienst egy magasnyomású kamrába teszik, majd százszázalékos oxigént lélegeztetnek be vele 30–120 percen keresztül, így a vérplazmában oldott oxigén eljut az oxigénhiányos területekre, javítva a szövetrészek oxigénellátását. Az utóbbi időben ezt a terápiát wellness-szolgáltatásként is kí­nálják. Amerikában pedig 13 betegség, többek között a szénmonoxid-mérgezés, az égési sérülések és az arteriális elégtelenség kezelésére is hatékonynak nyilvánították az eljárást. Az új kutatásnak köszönhetően pedig most már az öregedés visszafordítása is a számlájára írható. 

Az életmódváltás is segít a testnek

A tudósok eddig is tisztában voltak azzal, hogy vannak módszerek, amelyek képesek lassítani ezeket a biológiai folyamatokat. Ilyen az életmódváltás, amibe

az egészséges étkezés, a sok zöldség, gyümölcs evése, a kellő testmozgás is beletartozik,

ezek mind képesek a telomerek hosszának csökkentésére. De semmi eddig nem bizonyult olyan hatékonynak, mint a magasnyomású oxigénterápia. Az izraeli kutatók eredménye azért igazán figyelemfelhívó, mert mindössze három hó­nap kezelésre volt szükségük en­nek az eredménynek az elérésére. Szerintük ez túlmutat a jelenleg rendelkezésre álló kezeléseken vagy az életmódváltáson.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Milák Kristóf: Borzasztó, szégyen nagyon rossz

origo.hu

Meztelenül jógázik a hatalmas mellű Playboy-modell - fotók

borsonline.hu

Édesapja takaróját ölelve találta holtan 3 éves kislányát az édesanya

magyarnemzet.hu

Horner: A bíróságon dőlhet el a világbajnoki cím sorsa

ripost.hu

Nagyon dögös: Weisz Fanni levetkőzött, megmutatta tökéletes alakját

mandiner.hu

Blinken és Scholz szerint egyedül az oroszok a felelősek az élelmezési válságért

origo.hu

Döbbenet, mire használnák a sisakot, amely jelez, ha viselője pornót néz

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz

origo.hu

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

borsonline.hu

Kiderült, ki halt meg a Ferihegyi Repülőtérnél történt tragédiában

origo.hu

Horvátország tele van természettel…(x)

További cikkek

Bűntény

Kukába dobta kisunokája holttestét a horrormama

Vallomás

12 éven át erőszakolt meg az apám, attól féltem, meg is fog ölni