Aktuális

A YouTube legnézettebb videója lett a dal, amivel rabokat kínoznak

Bors/MTI

Létrehozva: 2020.11.03.

Új királya lett a YouTube-nak, ugyanis a napokban a rendkívül fülbemászó dallamú gyerekdal, a dél-koreai Pinkfong Baby Shark című slágere lett minden idők legnézettebb videója a YouTube-on.

A hétmilliárd feletti nézettségi számot produkáló videó legyőzte a korábbi rekordert, a Puerto Ricó-i Luis Fonsi és Daddy Yankee 2017-es világslágerét, a Despacitót. A Baby Shark több mint négy évvel a feltöltése után érte el a rekordnak számító nézettséget.

A régóta gyerekdalként ismert sláger eredeti szerzője ismeretlen. Globális jelenséggé azt követően vált, hogy a tízéves Hope Segoine koreai– amerikai énekes elénekelte. Az oktatási anyagokkal foglalkozó Pinkfong cég készített videót a dalhoz, mely először Délkelet-Ázsiát, majd az Egyesült Államokat és Európát is meghódította. Bár csak 1:21 perces, repetitív ritmusa végtelen ismétlésre csábít. A brit slágerlistán a hatodik, az amerikain a 32. helyig jutott.

Ez is érdekelheti!

Már nem Psy és a Gangnam Style a YouTube királya

TOP7: Ezekre a klipekre kattintottak a legtöbben

A Despacito történelmet írt! Az első dal, amely átlépte 6 milliárdos nézettséget a YouTube-on

Döbbenet: gyerekdallal kínozták a rabokat az őrök egy amerikai börtönben

A fülbemászó dallam nyomán slágertermékek sora, a Baby Sharkot megidéző könyvek és egyéb tárgyak, emellett számos feldolgozás született. Elkészítette remake-jét Luis Fonsi is, a koronavírus-járvány idején pedig elterjedt a kézmosásra buzdító változata is.

Jonathan Wright gyermekdalszerző 2019-ben beperelte a Pinkfongot azzal érvelve, hogy mivel 2011-ben hasonló verziót készített a dalhoz, övé a Baby Shark szerzői jogai. Az ügyben egyelőre nem született eredmény.

Az elmúlt hónapban ismét egy feltételezett jogsértés középpontjába került a dal:

egy oklahomai börtön három dolgozóját kegyetlenséggel vádolták, mivel állítólag megbilincselt fogvatartottakat arra kényszerítettek, hogy két órán keresztül a Baby Sharkot hallgatva álljanak.

David Prater kerületi ügyész szerint az ismétlődő dal „aránytalanul nagy stresszt jelentett a fogvatartottaknak, akik nagy valószínűséggel már így is szenvedtek”.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek