Aktuális

A Bors utánajárt: A szolgáltatónál kell igényelni az ingyenes internetet

Bors

Létrehozva: 2020.11.17.

Hatalmas segítséget jelent a szülőknek, hogy a kormány ingyenessé tette az internetet a digitális oktatásban résztvevőknek. A 30 napos kedvezményt – amely a fennálló és az újonnan kötött szerződésekre is érvényes – a szolgáltatónál kell igényelni és a decemberi számlán írják majd jóvá.

Forrás: MTI

Hatalmas az érdeklődés és az igény az ingyenes internetre, miután a 14 év feletti középiskolások távoktatásra álltak át az egyre romló járványügyi helyzet miatt. Orbán Viktor mi­niszterelnök aláírta azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók. Az online tanulás pluszterheket ró a családokra az egész világon, az intézkedés a nemzeti konzultáció eredménye.

A 30 na­pos kedvezményt – amely a fennálló és az újonnan kötött szerződésekre is érvényes – a szolgáltató a de­cem­beri számlán írja jóvá, és egyetlen tartózkodási helyen lehet igénybe venni.

A kormányrendelet vonatkozik a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra is. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a szolgáltatás ingyenes igénybevételére jogosult lehet az előfizetéssel rendelkező tanuló vagy helyette előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője.

Szintén jogosult az ingyenes internetre az előfizetéssel rendelkező pedagógus vagy oktató is.

Mint megtudtuk, a 30 napos ingyenességet a szolgáltatóknál kell igényelni. Eddig két szolgáltató adott ki közleményt a hírrel kapcsolatban. A Telekom-ügyfelek a Telekom honlapján, a Flip-ügyfelek a Flip honlapján kérhetik a szolgáltatást november 18. és 27. között. Az igény feladásához egy számlára, ügyfél­azonosítóra és folyószámlaszámra van szükség. Flip-ügyfeleknek ezeken kívül az oktatási jogviszonyt bizonyító azonosítóra lesz szükségük.

A Vodafone Magyarország is kijelentette, hogy továbbra is a kormánnyal szorosan együttműködve alakítja ki az oktatást, a lakosságot és a vállalkozásokat támogató lépéseit a koronavírus második hulláma alatt. Így most ők is 30 napos ingyenes internetet biztosítanak a középiskolás diákok, szüleik és az őket tanító pedagógusok számára. A szolgáltatást itt is csak egy helyen lehet ingyenesen igénybe venni, így a jogosultnak választania kell, hogy a lakóhelyén, a tartóz­kodási helyén vagy a szálláshelyén akar-e élni a lehetőséggel.

A digitális oktatást segítő kedvezmény lehetősége egyébként nem újdonság, a legutóbbi, koronavírusról szóló nemzeti konzultáció kérdései közt is szerepelt. Az eredményeket kiér­tékelve kiderült, hogy 1 576 166-an értettek egyet azzal, hogy az említett rétegek ingyen kaphassák az internetet – szerepel az október elején publikált eredmény a hivatalos kormányzati koronavirus.gov.hu oldalon. A kérdőíveket 1 682 295-en töltötték ki.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek