Rummal és fahéjjal az igazi az almás rétes – hétvégi menü

Rummal és fahéjjal az igazi az almás rétes – hétvégi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2020. október 17. 14:30
A hűvösödő időjárás meghozza a laktatóbb, tartalmasabb ételek iránti vágyat – ebben a szellemben keresgéltünk a hagyományos ízek és az újszerűbb megoldások között.
Bors

Leves

Őszi zöldségleves szalonnával

Elkészítés: 60 perc. Nehézség: **

Hozzávalók (6 adag): 10 dkg erdélyi szalonna (vékony hasaalja-szalonna) * 30 dkg füstölt tarja * 1 fej vöröshagyma * 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1 nagy paszternák * ½ zellergumó * 1 kg kelbimbó * 40 dkg fejtett bab (mélyhűtött) * só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, majoránna * 1 babérlevél * 40 dkg paradicsomkonzerv * 1 csokor petrezselyemzöld
A tálaláshoz: 10 dkg reszelt sajt, 6 ek bazsalikompesto

Elkészítés: A szalonnát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, és a lábosban lassú tűzön kiolvasztjuk, majd megpirítjuk. Rádobjuk a kockára vágott hagymát, és együtt pirítjuk, míg a hagyma aranysárga színt kap. A gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller) megtisztítjuk, és karikára, illetve kockára vágjuk. Hozzákeverjük a pirított hagymás szalonnához, és azonnal hozzáadjuk a fagyasztott babot is. Megsózzuk, majd felengedjük vízzel, és főzzük teljes lángon. Forrás után visszavesszük a lángot takarékra, és kb. 20 percig bu­gyogtatva főzzük. Beletesszük a kelbimbót és a kockára vágott füstölt tarját, majd további 20 percig főzzük. Jöhetnek a fűszerek és a darabos paradicsomkonzerv. 10 perces főzés után, tálalás előtt tegyük bele a petrezselyemzöldet apróra vágva, majd a tányéron a reszelt sajtot és 1 teáskanál pestót.

Főétel

Csavart pulykamell árpagyönggyel töltve

Elkészítés: 70 perc. Nehézség: ***

Hozzávalók (6 adag): 70 dkg pulykamell * 50 dkg árpagyöngy * 6 ek olaj * 1 dl fehérbor * 1 l zöldségalaplé * 20 dkg rokfort sajt * 20 dkg mascarpone * 10 dkg friss bébispenót * 1 tk só * 1 kk frissen őrölt fekete bors * 1 ek libazsír

Elkészítés: Az árpagyöngyöt 3 evőkanál olajon arany­barnára pörköljük, majd felengedjük a borral. Hagyjuk, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon, és felöntjük annyi zöldségalaplével, hogy ellepje. Takaréklángon, néha kevergetve puhára főzzük (ha még maradt víz rajta, azt hagyjuk elpárologni). Közben a rokfortot összetörjük, és kikeverjük a mascarponéval, a spenótot felaprítjuk. A sajtkrémet és a spenótot hozzákeverjük a főtt árpagyöngyhöz. A pulykamellet kiterítjük, kiklopfoljuk, és megtöltjük az árpagyönggyel. Feltekerjük, majd a két végét és az oldalát hústűvel összetűzzük. Átkenjük a libazsírral, fóliába tekerjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd a fóliát levéve 10 perc alatt átpirítjuk a tetejét. Lefedve 30 percet pihentetjük tálalás előtt, hogy szépen tudjuk szeletelni.

TIPP: Krumpliürét adhatunk hozzá köretként.

Desszert

Gyors almás rétes

Elkészítés: 60 perc. Nehézség: **

Hozzávalók (12 szelet): 1 csomag réteslap * 4 ek olaj

A töltelékhez: 1 kg alma * 10 dkg mazsola * 10 dkg kalácsmorzsa * 1 citrom leve * 3 cl rum * 10 dkg cukor * ½ biocitrom reszelt héja * 1 kk őrölt fahéj * 2 ek rizskeményítő * 5 dkg vaj * 1 tojásfehérje

Elkészítés: A réteslapokat fektessük egy tiszta, vizes konyharuhára, és a lapokat egyenként kenjük át olajjal, így helyezzük egymásra. 1 rúdhoz 3 lapot használjunk. Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra – folyamatosan locsolgassuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg, majd keverjük hozzá a reszelt citromhéjat is, végül a rizskeményítőt és a mazsolát, hogy felszívja a levét. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és pirítsuk meg benne a kalácsmorzsát, melegen keverjük hozzá a cukrot, a rumot és a fahéjat. Először a kalácsmorzsás keveréket terítsük a réteslapra, majd erre osszuk el a mazsolás almát. A konyharuha segítségével tekerjük fel a tésztát, és tegyük egy olajjal kikent tepsibe. A tetejét kenjük meg tojásfehérjével, és 25 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben süssük ropogósra. 2 rúd lesz a fenti mennyiségből.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.