Aktuális

Rabszolgaként tartotta kommunája tagjait és 26 gyereket molesztált a náci rém

Bors

2020. október 18. vasárnap 21:00

Az egykori náci tiszt, Paul Schäfer a második világháború után jótékonysági szervezetet hozott létre Németországban, ám 1959-ben menekülnie kellett, mert két gyermek szexuális zaklatással vádolta meg. Chilében kezdett új életet, ahol egy eldugott városkában létrehozta a Colonia Dignidad (Méltóság Kolónia) kommunát.

Habár a lakókat a külvilágtól teljesen elszigetelten, szinte rabszolgaként tartotta, az agymosáson átesett férfiak és nők – akiket a gyerekeiktől is elkülönítettek – istenként tisztelték a háborús bűnöst. Schäfer együttműködött Augusto Pinochet titkosrendőrségével, és az elnök politikai ellenfeleit gyakran megkínozták – a kiéheztetett kutyákkal csonkítástól az árammal sokkolásig – és föld alatti börtönökben tartották fogva. S persze az sem volt ritka, hogy egyiküknek-másikuknak örökre nyoma veszett a tábor területén…

Érthető, ha a szervezet a diktátor teljes védelmét élvezte. Ám miután a Pinochet-rezsim megbukott, az új kormánynak már nem volt érdeke, hogy a szörnyűségek rejtve maradjanak. Amikor 26 gyermek feljelentette a kommunavezetőt szexuális zaklatásért, Schäfer 1997 tavaszán megszökött. Mivel nem sikerült a nyomára bukkanni, 2004-ben távollétében ítélték el. Egy évre rá viszont szerencsével jártak a hatóságok, egy argentin kisvárosban, Las Acaciasban elkapták az akkor már 84 éves férfit, akit kiadtak Chilének, ahol bíróság elé állították.

Végül 2006. május 24-én 25 gyermek molesztálásában – ebből öt esetben nemi erőszakban is – bűnösnek találták, és 33 év börtönre, valamint 1,5 millió dollár, mai árfolyamon 450 millió forint megfizetésére ítélték. Schäfer négy év múlva, 89 évesen a börtönben halt meg.

Sorozat a rémtettekről

Az HBO most futó sorozata, a Méltóság Paul Schäfer rémtetteit dolgozza fel. Egy fiatal szövetségi ügyész kapja feladatul, hogy bíróság elé állítsa a kommuna vezetőjét, akit a német színész, Götz Otto alakít. Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a filmeseket lázba hozta a Colonia Dignidad szégyenteljes története, 2015-ben Emma Watson és Daniel Brühl főszereplésével egész estés mozi készült belőle, Colonia címmel. 

További cikkek

Tragédia

Most jött: szörnyű tragédia történt az éjszaka Pécsen

Ez is érdekelhet

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

888.hu

Kanadában döntöttek: a keresztény norma hirdetése tiltott, az LMBTQ propagálása legális

life.hu

Február 1-től kötelező lesz az oltás az 50 év felettieknek, védettségi igazolás kell fodrászatokban és a kozmetikai szalonokban is Olaszországban

magyarnemzet.hu

Brüsszel beismerte, miért tartja vissza a magyar helyreállítási pénzeket

szoljon.hu

A Jászkunságban is hódítanak a furcsa keresztnevek

koponyeg.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelés – szomorú, hogy kiestünk, de megérdemeltük

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

vg.hu

Milliókat nyerhetnek a kisvállalkozások a ma nyíló pályázaton

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: már 12 fertőzött van, a németek a visszalépést fontolgatják!

ripost.hu

A szerencse forgandó, de ennek a 3 jegynek idén nem lesz oka panaszra

origo.hu

Megint csalt, megint lebukott az RTL Klub