Aktuális

Harc a koronavírus ellen: 75 éves nő kapott először a magyar gyártmányú gyógyszerből

H. N. Zs.

2020. október 20. kedd 05:00

Magyarországon is gyártják, sőt már alkalmazzák is a csodaszert, mely bizonyítottan hatásos a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzötteknél. A második hullám egyik csodafegyvere a Remdesivir, aminek hála súlyos állapotú betegek kaphatnak új esélyt az életre.

Hét Covid-19 be­teg kapta meg eddig a magyar gyártású Remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek há­rom klinikája vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.

Hét betegnek adták be eddig az orvosok

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyag kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek életét mentheti meg.

– A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A 75 éves, súlyos állapotú nő aznap érkezett az intézmény Covid-19-betegeket ellátó osztályára – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében dr. Müller Veronika, a klinika igazgatójának nyilatkozata. A Semmelweis Egyetemen jelenleg összesen hét beteg kapja a ma­gyar koronavírus-gyógyszert. A gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban a Pulmonológiai Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika vesz részt.

Alkalmazzák a hatóanyagot is

A magyar gyártású Remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálat a múlt hét elején kezdődött meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz.

– Magát a remdesivir nevű hatóanyagot, annak az amerikai változatát már eddig is alkalmazta az egyetem a standard terápia részeként. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán valamennyi lélegeztetett, illetve oxigénterápiára szoruló Covid-19-beteg kapja ezt a hatóanyagot is a komplex terápia részeként. Az első adagolására 2020. augusztus 8-án került sor – olvasható a közleményben dr. Gál János klinikaigazgató nyilatkozata.

Azóta a három egyetemi ellátóhelyen 15 beteget kezeltek ezzel a szerrel jellemzően 5, esetenként 10 napon át. A Remdesivir gyógyszer súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében nem alkalmazható.

Csökkenti a szer a halálozások számát

– Ezt a molekulát az ebola kezelésére fejlesztették ki, de abban nem bizonyult megfelelően hatékonynak – magyarázta a Borsnak Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon kommunikációs igazgatója. – Az el­múlt időszak klinikai vizsgálatai alapján az derült ki, hogy hatékony lehet a Covid-19 kezelésére középsúlyos és súlyos állapotú betegeknél. Magyarországon múlt hétfőn kezdődtek el a klinikai vizsgálatok, amelyek során ki fog derülni, hogy a hazai betegeknél hogyan működik – mondta az igazgató, aki hozzátette: az eddigi klinikai vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy akár 25–50 százalékkal is tudja csökkenteni a halálozást attól függően, hogy milyen stádiumban kezdik el a beteg kezelését.

Az még nem derült ki, mekkora dózisra van szükség a készítményből, de ez nagyban függ a beteg állapotától is.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mi magyarok tudjuk biztosítani az ellátást ebből a készítményből. Azt hiszem, ebben a nehéz helyzetben kardinális kérdés, hogy az ország nem függ másoktól – mutatott rá Beke Zsuzsa.

A Richter Gedeon egyelőre 2500–3000 beteg kezelésére tudott előállítani az infúziós készítményből, de a gyártása folyamatosan zajlik.

Hatásos terápia

A Semmelweis Egyetem klinikáin a Covid-19-betegek magas színvonalú kezelésének szerves része a vérplazmaterápia is. A gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig 57 beteg kapta meg.

További cikkek

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Stop

Ennek a 4 intézkedésnek nagyon sok magyar fog örülni

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában

ripost.hu

Hét megyére adtak ki riasztást: brutális idő közelít az ország felé

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

mandiner.hu

Menczer Tamás: 35 projekt indulhat el a Pest megye 2. választókerületben

zaol.hu

Halálos vonatbaleset Vas megyében: egy autó vonattal ütközött egy vasúti aluljáróban

origo.hu

Több mint 62 milliárd forintnak megfelelő eurót adnak egy Rembrandt-festményért

nemzetisport.hu

Videó: amikor Adrian Lewis vakon dobta be az utolsó nyilát a tripla 20-ba

origo.hu

Kézilabda Európa-bajnokság: több mint 800 ezer fogadás a három magyar meccsen

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

life.hu

"A Hercegem" - Szexi férfi társaságában töltötte a születésnapját Tóth Andi - Fotó

origo.hu

Minden emberben van egy "halálóra", ami előre megmutatja, mikor hal meg