Kitört a vakcinaháború Oroszország és Anglia közt

Álhíreket terjesztenek az oxfordi koronavírus-vakcináról Oroszországban. Bizarr mémek, poszterek és videók hirdetik, hogy

a britek által fejlesztett ellenanyag majmokká változtatja az embereket.

© Pintér Péter

Az egyik kép a brit miniszterelnököt, Boris Johnsont ábrázolja majomemberként, míg egy másikon az AstraZeneca gyógyszergyártó köpenyét viselő csimpánz látható fecskendővel a kezében, mögötte pedig a homo sapiens majommá válását ábrázoló kép illusztrálja az üzenetet.

Több fotót az orosz állami televízió Vesti nevű hírműsora is bemutatott. Az álhírt arra alapozzák, hogy az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyártó által fejlesztett ellenanyag egy legyengített csimpánz-influenzavíruson alapul, amely meg­dolgoztatja az im­munrendszert, hogy fertőzés esetén ártalmatlanítsa a koronavírust –

természetesen az oltástól senki sem válik majommá.

A The Times brit napilap feltételezése szerint az oroszok saját hazájukon kívül elsősorban Brazíliában és Indiában terjesztik a félrevezető képeket és információkat, ahol az orosz fejlesztésű Szputnyik V nevű vakcinát értékesíteni akarják. Az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója, Pascal Soriot a lapnak elmondta, hogy nem tekintik tréfának az ilyen álhíreket.

– Az ilyen téves információk komoly kockázatot jelentenek a közegészségügyre nézve. Mindenkit arra biztatok, hogy csak megbízható forrásokból tájékozódjon. Ne felejtsük el, hogy milyen hasznosak az emberiség számára az ellenanyagok és a gyógyszerek – mondta a lapnak a gyógyszergyártó vezetője. Oroszország és az Egyesült Királyság között már akkor ki­éleződött az ellentét, amikor szeptemberben polgári forgalomba került a koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Szputnyik V vakcina.

A britek akkor a mellékhatásai miatt bírálták az orosz ellenanyagot, és mert szerintük nem esett át a megfelelő vizsgálatokon. Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban jelentette be, hogy Oroszországban a má­sodik orosz vakcinát is engedélyezték, és a No­voszibirszkben előállított EpiVacCorona mellett egy harmadik típusú koronavírus elleni vakcina is várható decemberben. Az első orosz ellenanyagok tömeggyártásának kezdete 2021 nyarán várható.