Aktuális

A járványok és háborúk áldozataiért imádkozott, és békét sürgetett Ferenc pápa

MTI

Létrehozva: 2020.10.20.

A járványok és háborúk áldozataiért imádkozva sürgetett összefogást és békét a világban Ferenc pápa a nagy vallások képviselőivel a római Capitolium-dombon kedd délután kezdődött találkozón.

A Ferenc pápa által meghirdetett nemzetközi vallási találkozó a Senki sem üdvözül egyedül - Béke és Testvériség címet kapta.

Az esemény kezdetén a vallási vezetők külön imádkoztak. Ferenc pápa a Capitolium-dombon található Ara Coeli-templomban Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkával, valamint Heinrich Bedford-Strohm bajor evangélikus tartományi püspökkel.

A járvány kezdete óta most először

Ferenc pápa szájmaszkot viselve vezette az egyházi szertartást.

Bartholomaiosz pátriárka kijelentette: azért imádkoznak, hogy a járványtól és háborúktól sújtott világ békére és reményre találjon a vallások és emberek közötti testvériség jegyében.

A pandémia nem csak testben, lélekben is beteggé teszi

az egymástól még inkább eltávolodó embereket. A gyógyulás útját a testvériség képviseli, és ebben az egyházak mutathatnak utat" - jelentette ki Heinrich Bedford-Strohm. Az evangélikus püspök feltette a kérdést, mit tenne a mai emberiség, ha Krisztus várna segítségre a görög szigeteket menekülttáboraiban.

Ferenc pápa hangoztatta, a személyes, társadalmi nemzetközi, környezetvédelmi problémáknak ugyanaz a forrása, vagyis, hogy emberek, a nemzetek csak saját magukra gondolnak, kizárólag egyéni érdekeiket tartják szem előtt, a többi nem számít. "Nagyon emberi ösztön, de nem a helyes út" - mondta a katolikus egyházfő.

Kijelentette, a keresztre feszített Krisztus sokak számára "selejt" , mivel az "én kultuszát" dicsőítő emberek csodatevő, hatalmat és erőt mutató látványos beavatkozásra vágynak. A másik iránti közöny nem ad üdvözlést, senki nem mentheti meg magát egyedül - mondta a pápa.

A keresztény vallási vezetők békéért imádkoztak Afganisztánban, az erőszak végét sürgették Közép-Amerikában, a feszültség befejezését és a párbeszédet Fehéroroszországban, megbékélést Burundiban, a terrorizmus és a keresztények üldözése leállítását Burkina Fasóban, béketárgyalásokért imádkoztak Kolumbiában, békéért a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a feszültség befejezéséért a koreai félszigeten, békéért Irakban, India és Pakisztán között a feszültség oldásáért. Stabilitást és békés együttélést kértek Libanonban, Líbiában, Maliban, Mexikóban a drogkereskedelem teremtette erőszak leállítását, békét Észak-Mozambikban, Nigériában, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Szomáliában, Dél-Szudánban, Szíriában, valamint a kaukázusi konfliktus befejezését. Békéért és megbékélésért imádkoztak Ukrajnában, Venezuelában, Jemenben és a Szentföldön. Imát mondtak a közel-keleten és a világ más részén elrabolt személyekért. A kormányzókat a párbeszéd és a béke útjának követésére kérték, a járvány betegeiért és a szegényekért imádkoztak. Az ima végén megszólaltak Róma templomharangjai.

Ezt követően a világvallások képviselői a Capitolium terén, Marcus Aurelius lovagszobránál találkoznak egymással: többek között jelen van Haim Korsia francia főrabbi, Mohamed Abdel Szalam az Emberi Testvériség Legfőbb Bizottsága titkára, ami az Egyesült Arab Emírségekben működő al-Azhar szunnita központban létrehozott vallásközi intézmény, valamint Shoten Minegishi a japán soto zen buddhizmus és Karmaljit Singh Dillon az indiai szikh vallási közösség vezetője. Beszédeikhez Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videó-üzenettel csatlakozik.

A beszédek végén egy perces csenddel emlékeznek meg a pandémiák és háborúk áldozatairól. Felolvassák közös békeüzenetüket, mely a 2020-as római felhívás címet kapta. Ennek szövegét gyerekek nyújtják át a jelenlevőknek, köztük Sergio Mattarella olasz köztársasági elnöknek. Majd a résztvevők meggyújtják a béke gyertyáját.

A Szent Egyed közösség által szervezett találkozó az 1986-ban II. János Pál pápa által Assisi városából indított nemzetközi békeimák sorozatában a harmincnegyedik volt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188845_auto_resized.jpg
origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27753_resized.jpg?avcount=1714853111
origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181852_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182992_auto_resized.jpg
vg.hu

Durva csapás lenne a nyugati cégeknek, ha Oroszország visszavágna a vagyonelkobzásért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186448_auto_resized.jpg
ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186335_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27759_resized.jpg?avcount=1714853111
origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188271_auto_resized.jpg
travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert