Aktuális

Little Richard sikítása megváltoztatta a könnyűzenét - Szörényi Leventével emlékeztünk

Bors

2020. május 10. vasárnap 21:15

Nem volt rock and roll nélküle – nem, mert ő volt maga a rock & roll. Nyolcvanhét éves korában elhunyt Little Richard. Szörényi Leventével búcsúzunk a legendától.

Az igazi neve Richard Wayne Penniman, de mindenki Little Richardként ismerte. A zenész 1986-ban első körben került be a rock and roll halhatatlanjai közé. Még jó, hiszen ő maga volt az.

Erről 70 éves korában egy interjúban így nyilatkozott: „Én teremtettem meg a rock 'n' rollt! Én voltam az újító, a felszabadító és a teremtő. Én voltam az, aki elkezdte” – mondta. És valóban.

Nem volt olyan zenész Bob Dylantől kezdve, Jimi Hendrixen, Elton Johnon, a Rolling Stoneson, a Beatlesen át, az AC/DC-ig, akire ne hatott volna. A 60-as években az Illés zenekar is írt egy dalt a tiszteletére, amit mindenki ismer: „Soha sem lehetett valamikor rock and roll nélküle. Igazi csoda volt az, amikor Little Richard énekelt”. 

Szörényi Leventének egy fiatalkori élmény jut eszébe róla elsőnek.

– Isten nyugosztalja! Nagy művész volt – reagált a Borsnak a gyászhírre a szám zeneszerzője, Szörényi Levente.

– Valamikor 1967 táján, amikor édesapám kereste a rádióban Amerika hangját, egy eksztatikus sikításra lettem figyelmes. Nem sokkal később megtudtam, hogy akit hallottam, az Litte Richard. Írtunk róla egy nótát, ami nélkül nincs Illés-koncert. Rohan az idő, ennyi! Amikor ő énekelt, mi még tizenévesek voltunk. Tudtam, hogy jóval idősebb nálunk, és hogy nagyon beteg.

Majdnem kilencvenévesen halt meg, ami még egy egészséges embernél is nagy luxus – mosolyodik el Levente, utalva arra, hogy Richard nemcsak a rock and rollt „találta fel”, hanem a rock and roll életformát is: sokáig két végén égette a gyertyát.  

Tény, Little Richard, ahogy mondják sokan, nagy király volt, meghatározó jelenség az 50–60-as években. Az általa képviselt stílus, előadásmód hihetetlen hatással volt nagyon sok előadóra, a Beatlesre, de még az Illésre is. Az Illés tagjai úgy gondolták, neki állítanak emléket. Még a polgári nevét is kikutatták, mivel mindenki csak Kicsi Ricsinek ismerte a kis termete miatt: Richard Ray Pennyman.

Little Richard

Soha sem lehetett valamikor Rock and roll nélküle Igazi csoda volt az, amikor Little Richard énekelt Little Richard énekelt

Fekete kezek és fekete arc Richard Wayne Fennyman Fekete, fekete, fekete hang Little Richard énekel Little Richard énekel Hogyha hallom én Minden az enyém Sikítani akarok Ha behunyom, becsukom szemeimet

Egy látomás szédít el Csillogó fekete lemezeken Little Richard énekel Little Richard énekel Hogyha hallom én Minden az enyém Sikítani akarok Ha behunyom, becsukom szemeimet

Egy látomás szédít el Csillogó fekete lemezeken Little Richard énekel Little Richard énekel Little Richard énekel Little Richard énekel

Csillogó fekete lemezeken terjedt akkor ez a kultúra, ami a legfontosabb volt az új generáció számára. Az Illés-koncertek emblematikus száma, amit Szörényi Levente a ráadásban szokott elénekelni, összesűríti a hatvanas évek őrületét. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tangában rázza fenekét szavazatokért a baloldali demokrata szenátor - videó

borsonline.hu

Felkavaró részletek derültek ki a kétéves magyar kislány haláláról

borsonline.hu

Megrázó részletek a Doktor Balaton és az Argo színészének váratlan haláláról

mandiner.hu

Az EP jóváhagyta egymilliárd euró hitel folyósítását Ukrajna számára

hirtv.hu

Tragédia a Kelenföldi Vasútállomáson

borsonline.hu

Kiderült, melyik híres zenésszel jött össze a magyar szépség

mindmegette.hu

13 nyári frissítő ital, ami eszméletlen jól hűsít a kánikulában

borsonline.hu

Még előtte állt az élet: Kalandparkban zuhant a halálba a fiatal ápolónő

borsonline.hu

Megmutatta jóképű szerelmét Fésűs Nelly lánya, Horváth Csenge

borsonline.hu

Kis híján tragédiával végződött az 5 hónapos baba fürdetése Gödöllőn

borsonline.hu

A Bors megtudta: Ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

További cikkek

Tragédia

Édesanyja hercegnőként nevelte Natikát – Összetört a Hajdúhadházon elgázolt kétéves kislány családja

Videó

Tragédia Hajdúhadházon, teherautó alá mászott be a kétéves kislány