Karanténmajális – Még pácolni sem kell a tarját a vásári pecsenyéhez

Karanténmajális – Még pácolni sem kell a tarját a vásári pecsenyéhez

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 02. 13:00
Bár idén elmaradtak a nagyszabású majálisi rendezvények, az ilyenkor hagyományos ételekről nem kell lemondanunk. Tartson otthon majálist egész hétvégén!
Bors

A munka ünnepe, a katolikusok számára Munkás Szent József napja, a népi világban tavaszünnep. Megannyi hagyomány, öröm és móka tartozik a május elsejéhez. A szórakozás mellett mára már retrónak nevezhető ízek is az ünnep részévé váltak. A nyolcvanas években lehetett venni, vagy a szerencsésebbek a cégtől kaptak sör és virsli jegyet, hogy a búcsúban legyen mit enni, inni. Egy jegyért két pár virsli, egy szelet kenyér és rengeteg fanyar ízű mustár járt, vagy egy nagy pohár sör.

– A virsli akkor nem reped szét, ha éppen csak gyöngyöző vízben főzzük nagyjából tíz percig – árulta el a Borsnak Dömörki Lívia élelmiszerbiztonsági szakértő. 

Először pirítani kell a kolbászt

Akár magunk is tölthetünk otthon kolbászt. Sokan csak a húst veszik meg és maguk ízesítik be a tölteléket.

– Használjon frissen őrölt fűszereket, mert azok, amik már régóta állnak a konyhában veszítenek aromájukból, ízükből. Sőt, képesek megromlani is – figyelmeztet Hampuk Zsolt séf.

– Figyeljen arra is, hogy ne fűszerezze túl, azzal teljesen elnyomná a hús ízét, helyette készítsen mártogatóst, szószt. Ha sütni való kolbászt vesz, akkor a következőkre figyeljen a választásnál: Jó, ha zsíros a kolbász, de ne legyen túlzottan az. Vásárlásnál kérdezzen rá a zsírtartalomra, ne legyen több 25-30 százaléknál. Bármin is készíti, elsőre magas hőmérsékleten pirítsa meg, majd alacsonyabban hagyja átsülni – tanácsolja Hampuk. – Így nem fog kiszáradni. Ez igaz a debrecenire is, ami nélkül szintén nincs búcsú.

Ujjnyi vastag legyen a lacipecsenye

Ahogyan a neve is tükrözi, vásári pecsenye nélkül nincs falunap vagy városi rendezvény. Pontosabban a frissen készült sertéstarja szeletről van szó. Gyors tűzön, hagymás paprikás zsírban adják a leggyakrabban.

– A tarja szerencsés választás, mert egy zsírosabb húsfajta. Ettől nehezebben szárad ki. Így nem is szükséges bepácolni még otthon sem – mondta a Borsnak Bereznay Tamás séf. – Sózni semmi képen nem érdemes előre, elég sütés előtt, máskülönben kiszárad. Figyeljen a szelet vastagságra is, ujjnyi vastagok legyenek. Az inasabb, keményebb húsrészeket vágja le. Fólia alatt klopfolja ki. Forró serpenyőben süsse meg mindkét oldalát. Utána szedje ki egy tányérra és a zsírjában párolja meg a hagymát. Tegye vissza a húsokat, majd kisebb lángon párolja. Az se baj, ha kicsit rózsaszínre hagyja a közepét, így biztosan nem szárad ki – javasolja a séf.

Zsírral finomabb a pörkölt

A majálison általában ott a pörkölt is a kínálat között.

– Fontos, hogy jó minőségű húst válasszon, és nem kell félni a zsírtól – kezdte a Borsnak Schobert Norbi.

– Olaj helyett inkább állati zsiradékkal főzzön, jobb lesz tőle a pörkölt is. Először a felforrósított zsíron pirítsa meg a húst, majd vegye ki. Utána már a hagyományos módon készítse a pörköltöt. Ebben a zsírban pirítsa le jól a hagymát, jöhet a lecsós alap, ha valaki úgy szereti. Ha ez is kész lehet visszatenni a már lepirított húskockákat és főzni a pörköltöt – tanácsolja Norbi. – Semmiképpen nem ajánlom a fehér kenyeret, vagy a főtt krumplit köretként. Helyette egyen mellé szénhidrát csökkentett pékárut és sok savanyúságot, mert a karanténban még inkább oda kell figyelni az étkezésre.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.