Karanténkonyha – Nyúlhús emeli ki a vadas szószát

Karanténkonyha – Nyúlhús emeli ki a vadas szószát

hús
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 16. 13:00
A vadas nem csak a húson bukhat el, a szósz állaga és íze különösen fontos, mert könnyedén elronthatja az egészet.
Bors

A magyar konyhában a vadas egy megkerülhetetlen fogalom, amit számos módon elkészíthetünk. Főzhetünk egy húslevest, piríthatjuk a húsunkat zöldségekkel, a végeredmény ugyanolyan szenzációs lesz. A fűszerek is az ember szája íze szerint alakulhatnak, ahogy a mártás állaga is, nem beszélve a köretekről, amelynek a végtelen tárháza a zsemlegombóctól kezdve a tésztán át egyenesen a knédliig terjed.

Buday Péter: Jól áll a marhának az alma íze

A szakácsnak a vadas az egyik kedvenc étele, amit szerinte nem kell túlcicomázni.

– A marhahús lehet lábszár, felsál, vagy ami tetszik. Elsőként a húst megsózom, borsozom, és teszek rá egy kis szárított kakukkfüvet. A zöldségeket pucoljuk meg, és vágjuk fel. Kell bele sárgarépa, fehérrépa, zeller, hagyma, fokhagyma. Mi több: én almát is teszek bele, nagyon kellemes ízt fog adni a mártásnak. Kell mustár, és a citromlé is kihagyhatatlan a savassága miatt, amit egy kis cukorral tudunk kompenzálni. Én egy kis szalonnával indítok, hozzá egy kis vajat teszek. Elősütöm a húst, majd kiveszem. A zsiradékra mehet a felvágott zöldség és az alma. Újra fűszerezem, megy hozzá babérlevél is. Ha lepirultak a zöldségek, megy vissza a lábosba a hús, amit egy kis alaplével felöntünk. Kell neki jó két óra, hogy szé­pen megpuhuljon. Ha kész, a húst és a babérlevelet kiszedjük, a zöldséget átszűrjük és pürésítjük. Behabarjuk tejföllel, és el is készült a krémes vadasmártás. A húst pi­cit pihentessük, majd vágjuk fel, és tálaljunk – tanácsolja Bu­day Péter.

Fokhagymás olajtól mennyei a zsemle

Buday Péter szerint a legjobban a zsemlegombóc passzol köretnek a vadashoz.

– Kezdésként a császárszalonnát lepirítom hagymával, miközben a felkockázott zsemlék a sütőben pirulnak. Pici tipp hozzá: locsoljuk meg egy kis fokhagymás olajjal, még jobb ízt kap tőle a zsömlénk! Ha kész vagyunk mindkettővel, tegyük egy edénybe, majd egy tojással és némi liszttel dolgozzuk össze. Mehet hozzá só, bors, majoránna és petrezselyem is. Formázzuk meg a gombócokat, majd főzzük ki forró vízben. Ha elkészült, vágjuk félbe, és egy kis vajon pirítsuk meg. Így lesz a legjobb! – mondta el Buday.

Schobert Norbi: Tejszínnel sűrítsék a diétázók

Az ország fitneszguruja amondó: a vadas az egyik legjobb étel, de nagyon el tudja csapni annak a diétáját, aki nem figyel a részletekre.

– Alapvetően egy nagyon hizlaló ételről van szó, hiszen liszt és cukor is kerül bele. Én a sertést, de inkább a marhahúst preferálom hozzá, viszont, aki akarja, csirkével is csinálhatja. A lényeg: a cukrot váltsuk fel édesítőszerrel, liszt helyett pedig tejszínnel sűrítsük be a vadast. Tészta vagy bármi más köret nem is fontos hozzá, de ha mégis: mindenkinek ajánlom az Update pennetésztát, amitől biztosan nem lesz baj a fogyókúrával. Ha ezeket betartjuk, tuti ételt kapunk, és 90 gramm szénhidrát helyett, ami a napi adag, csak 20 grammot viszünk be – tanácsolja Norbi.

Szendrei Bence: Savanyú uborkával játszom

A séf szerint a vadashoz jobb kevésbé intenzív húsokat választani, mivel így jobban érvényesül a mártás ízvilága.

– Amondó vagyok: a vadas vadhúsból, marhából és sertésből is lehet nagyon finom, de én a nyúlra szavazok, ami egy kevésbé intenzív szerkezetű hús. A nyúlcombot pirítsuk le, de előtte egy sós, borsos, fokhagymás pácban pi­hentessük pár órát. Ha már jól átpirult nagyjából félkészre, vegyük ki. A serpenyőnkbe tegyünk bele gyökérzöldségeket, és egy kis póréhagymával és szárzellerrel is lehet játszani. Pirítsuk, majd alaplével öntsük fel. Én nagyon kevés citromot teszek csak bele, és a cukrot is hanyagolom. A savasságát magos mustárral és savanyú uborkával állítom be, utóbbit mindenkinek ajánlom! Ha összerottyant, turmixolom, és a visszarakott húst puhára fő­zöm benne. Köretnek knédlit tálalok, és nem habarom be, a tejfölt csak feltálalom hozzá – osztja meg a receptjét Szend­rei Bence.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.