Aktuális

Hogyan illő strandolni? - Utánajártunk néhány illemszabálynak

BoBe

Létrehozva: 2020.05.11.

Végre kiment a családdal a közeli strandra, de mindenhol fröcskölnek, ugrálnak és le sem zuha- nyoznak a medencébe menet? Ne hagyja, hogy elrontsák a strandolásra szánt pihenőnapját, szép szóval magyarázza el az illemszabályokat!

Forrás: shutterstock

Május 4-től újra kinyitották a kapuikat a vidéki strandok, hiszen Pest megye kivételével szépen lassan mindenhol helyre áll a koronavírus előtti rendszer. Tartsa be itt is a vonatkozó illemszabályokat, hiszen ezzel nem csak magának, de a környezetében lé­vőknek is egy szuper napot szerezhet.

Ne etesse a hangyákat!

A strandra általában pihenni és kikapcsolódni jár az ember, ez azt is jelenti, hogy mindenki próbálja jól érezni magát. Ezt mindig úgy kell elérni, hogy eközben ne zavarjon másokat.

– Ne hangoskodjon, ne tegyen megjegyzéseket másokra, ne lépjen rá mások pokrócára, törölközőjére, ha az piszkos lett, akkor semmiképpen se ott rázza le róla, hanem vonuljon el egy félreeső helyre! – kezdi a Borsnak Csorba Katalin protokoll-szaktanácsadó.

Csak nyugodtan!

Nehéz lehet rászólni másokra, ha nem tartják be ezeket a szabályokat, főleg ha fiatalabbakról van szó. Mindig türelmesen és egy mosollyal az arcán hívja fel a figyelmet, hogy mit illik és mit nem. Ha támadó hangnemet használ, akkor biztosan célja ellenkezőjét fogja elérni.

A járványveszélyt megelő­zően sem volt célszerű túl közel tenni egymáshoz a pokrócokat, törölközőket, de ez most fokozottan érvényes. Ha teheti, akkor minimum két méterre a szomszédjától terítse le saját pokrócát, és pakolja ki a gyerekjátékokat! Igyekezzen a javasolt másfél-kétméteres távolságot megtartani strandolás közben is!

Ha valaki nem tartja be ezeket az íratlan szabályokat, higgadtan megkérheti erre, hiszen mindannyian kikapcsolódni jöttek ide. Ugyanilyen fontos, hogy ha szemetelőt lát, azonnal szóljon rá, hiszen egy otthagyott ételmaradékra azonnal lecsapnak a hangyák, és sokaknak megkeserítheti a pihenésre szánt időt.

Ruhában egyen az asztalnál!

Arról, hogy ki miben szeretné lebarnítani a testét, mindenkinek más a véleménye. Azonban a fürdőruha kiválasztásánál is jobb, ha odafigyel egy-két jó tanácsra.

– A fürdőruhák tekintetében alapvetően a jó ízlés szab határt, ugyanakkor sajnos én is láttam már olyat, hogy valaki az utcai pólójában és rövidnadrágjában fürdőzött. Ez nemcsak hogy nem illik, de nem is higiénikus – mondja a szaktanácsadó, aki szerint a másik véglet az, hogy a hölgyek a nem az arra kijelölt helyen veszik le a bikinifelsőt magukról. Mint mondja, ezt csak olyan helyen illik, ahol van erre kijelölt hely, elszeparált napozórész.

Bosszantó lehet az is, hogy ameddig az egyik családtagja a sorban áll, ad­dig ön leülne egy asztalhoz, de a szék  csuromvíz.

– Ha beülünk valahová, mindig legyen rajtunk legalább egy strandkendő vagy strandruha, a férfiakon pedig egy póló. Figyeljen arra is, hogy ne előtte szálljon ki a medencéből, és ne csöpögjön még a víz fürdőruhájából! – tanácsolja Katalin.

Ha csak a sorban áll és egy fagyit vagy lángost szeretne elvinni, akkor természetesen kivárhatja a sorát fürdőruhában is, oda nem kell felöltözni.

Kötelező lábat mosni

A strandon különösen fontos a higiénia, nem csak most, a járvány idején. A fürdővízbe csak úgy menjen be, hogy előtte lezuhanyozott, de legalább a lábát mossa meg. Senki nem szeretne fűszálakkal együtt úszkálni. Ugyanígy figyeljen rá, hogy ha bekente magát naptejjel, akkor várjon pár percet, hogy kellőképpen beszívja a bőre, a vízbe menetel előtt pedig szintén ajánlott, hogy letusoljon.

– Ugrálni, labdázni csak a kijelölt helyen lehet úgy, hogy azzal ne zavarjuk mások pihenését, és ne veszélyeztessük mások testi épségét.

A strandmedencékben általában megengedett a labdázás, fröcskölés, úgyhogy ha friss frizurával, talpig sminkben akarunk strandolni, akkor vegyük figyelembe, hogy elázhatunk, és ne hisztizzünk, ha ránk fröccsen a víz – tanácsolja Katalin. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162047_auto_resized.jpg
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714071017
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162581_auto_resized.jpg
vg.hu

Nincs még késő lehajolni az ingyen 150 ezer forintért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162630_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27442_resized.jpg?avcount=1714071017
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163335_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közelít a világvége: baljóslatú jövendölések láttak napvilágot

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros