Aktuális

Világhírű gyártók fogtak össze a vírus ellen 

K. K.

2020. április 1. szerda 13:00

Forrás: MTI

A világ vezető háztartási gépeket készítő cégei is igyekeznek alkalmazkodni a Föld gazdaságát megváltoztató járványhelyzethez. Felismerték, hogy most fontosabb az összefogás, mint a profit.

Jelenleg szinte minden kórháznak lélegeztetőgépre van a leginkább szüksége, így kézenfekvő volt, hogy a porszívóiról ismert Dyson is ezekre álljon át. Tíz nap alatt elkészítették, ami ugyan egy igen egyszerű kivitel, de a célnak tökéletesen megfelel.  Ami miatt létrehozták, azt a feladatot biztonsággal ellátja, ráadásul hamar tömeggyártásra küldhető. Úgy hírlik, hogy már meg is kapták az első komolyabb megrendeléseket: brit egészségügyet működtető szervezet máris 10 ezer darabot rendelt belőle. Hamarosan elindulhat a gyártás, aminek érdekében a villany-autó-projektet is leállították: a Hullavington repülőtér hangárjaiban elhelyezett gépsorokat állítják át az új termék igényeinek megfelelően.

A légzést segíti a Mercedes

A Mercedes autógyár most azzal került be a hírekbe, hogy a Forma– 1-es csapata is segítette az angol kutatókat egy légzéskönnyítő eszköz kifejlesztésében. Ennek is köszönhető, hogy a specialisták mindössze egy hét leforgása alatt kifejlesztették azt a terméket, ami most nagy segítséget jelenthet a koronavírus által legyengített pá­ciensek kezelésében. Az University College London mérnökei, az egyetemi klinika, valamint a Mercedes csapata egy olyan megoldást talált, amely lélegeztetőgép nélkül szállítja az oxigént a tüdőbe. Ebből hamarosan akár napi 1000 darab is készülhet az autócég üzemeiben, amire már a szükséges hatósági engedélyt is megkapták.

Sporteszközöket is bevetnek

Az Airbus, a Ford, a Rolls-Royce és a Siemens együttműködésével alakult meg a VentillatorChal­langeUK elnevezésű konzorcium, hogy lélegeztetőgépeket gyártsanak a brit egészségügy számára. A hatósági engedélyt még nem kapták meg, de hamarosan minden bizonnyal ez az akadály is elhárul. A gépek hiányában az orvosok kénytelenek a kreatív megoldásokra hagyatkozni. Olaszországban például búvármaszkokat használtak nem várt hatékonysággal, és miután ezt Bel­giumban megtudták, klinikai teszteket kezdtek végezni a sporteszközzel.

Segítenek az élelmiszergyárak

Az Unilever nevéhez fűződik számtalan világszerte ismert termék. A Knorr és a Domestos forgalmazója most bejelentette, hogy 100 millió euró (35,3 milliárd forint) értékű fertőtlenítő- és élelmiszer-adománnyal támogatja a koronavírus elleni küzdelmet. 

Hazánkban három üzem (nyírbátori Háztartásvegyipari Gyár, röszkei Knorr, veszprémi Algida jégkrém) számtalan szervezetet és rossz helyzetbe került közösséget segít. 
Többek között egy civil szervezeten keresztül kiveszi a részét a hajléktalanok élelmezéséből, az egészségügyi intézményekbe pedig fertőtlenítőszereket szállít.

További cikkek

Jóslat

2028-tól 18 hónapig fog tartani egy év – állítja az időutazó

Világűr

Veszélyben vagyunk? Januárban még nyolc aszteroida közelíti meg a Földet

Ez is érdekelhet

astronet.hu

3 csillagjegy, akinek csodás időszakot jelez a szerelemben a Vízöntő hava

life.hu

Kulcsár Edina vőlegényével, Mátéval is úgy szakított, mint Csutival

hirtv.hu

Felmérés: Az ellenkezője történik, mint amiben a baloldalon reménykedtek

szon.hu

Ezt nagyon várta már Szabó Zsófi! Jön a baba!

origo.hu

Élve temették el ezeket az ókori kínai harcosokat

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelés – szomorú, hogy kiestünk, de megérdemeltük

origo.hu

Itt a döntés: emberi jogokat sért a hangos WC-lehúzás az olaszoknál

szon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

magyarnemzet.hu

Több külföldi vevőnek is próbálták eladni a Városházát

szon.hu

Pikáns jelenet - melltartóban táncol Barbi (videó)

origo.hu

Fontos határidő jár le ma a gyermeket nevelők adó-visszatérítésénél