Vajas kenyérre is kenhető a pitypang-szirup

Vajas kenyérre is kenhető a pitypang-szirup

méz
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 17. 12:30
Bors

A gyönyörű sárga pitypangvirágokból finom szirupot, egy fajta mézet készíthetünk. Ízesíthetjük vele a teát, kenhetjük vajas kenyérre, süteményre, felöntve vízzel és citromlével ízes, frissítő üdítőitalt kapunk. Gyógyhatásai: elősegíti az emésztést, hatékony vértisztító, megfázás, hörghurut, köhögés esetén is hatásos.

Hozzávalók: 3 nagy marék pitypangvirág, 1 l víz, 1 kg cukor, 1 biocitrom. Tiszta helyről gyűjtsük a virágokat, ahol nincs autóforgalom. A virá­gokat napsütésben szedjük, amikor teljesen ki vannak nyílva és 1 órára terítsük ki, hogy a bogarak kimásszanak belőle. Majd 1 liter vízzel forraljuk fel és levéve a tűzről, lefedve egy éjszakát állni hagyjuk.

Másnap leszűrjük, a virágokat kinyomkodjuk. A léhez hozzáadjuk a cukrot, a felkarikázott citromot és nagyon lassú tűzön, fedő nélkül forráspontig felfőzzük, de nem forraljuk. Kihűtjük, majd ezt még egyszer ismételjük. Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, száraz dunsztba tesszük. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.